DomovProsti časV Kopru mednarodni hekaton NASA Space Apps Challenge

V Kopru mednarodni hekaton NASA Space Apps Challenge

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Med 19. in 21. oktobrom 2018 se bo mednarodni hekaton NASA Space Apps Challenge hkrati odvijal v 200 mestih po celem svetu. Tudi letos bo v Kopru potekal v Centru mladih Koper, pod organizacijo UIP – Univerzitetnega inkubatorja Primorske.

Hekaton imenujemo tehnološki razvojni maraton, udeležujejo pa se jih talentirani posamezniki, ki imajo željo po pozitivnih globalnih spremembah. Na dogodku so osredotočeni na reševanje problemov z izdelavo odprtokodnih rešitev za globalne izzive. Med udeleženci so tako večinoma razni razvijalci, inženirji, tehnologi in oblikovalci, ki se na izzivih srečujejo s temami povezanimi z zemljo in vesoljem. Tekom vikenda so v iskanju rešitev izzivov, rezultat pa je izvedba mnogih obetavnih prototipov.

Tema letošnjega Space Apps vikenda je »Zemlja in Vesolje«, izzivi po izboru NASE pa se delijo na šest področij »A lahko zgradite…«, »Pomagajte drugim odkriti Zemljo«, »Vulkani, ledene gore in asteroidi«, »Kar planet Zemlja zdaj potrebuje je…«, »Ledeno bleščanje« in pa »Vesolje lepot in čudes«. Za reševanje izzivov bo NASA udeležencem ponudila svoje odprte baze podatkov, strokovnjake in svetovalce, vse pa bo potekalo pod strokovnim mentorstvom in komisijo, v sestavi strokovnjakov, pedagoških delavcev in znanstvenikov z omenjenih področij.

Odprte so individualne prijave, na samem dogodku pa se bodo oblikovale skupine. Število sodelujočih je omejeno na 40 prostih mest.

V Kopru so dogodek prvič organizirali pred dvema letoma, sodelovalo je 19 oseb, zmago je dosegel Space Door Oliverja Glavine, drugo mesto pa Earth4Kids Stanislava Slivića.