DomovProsti čas»Vsako leto se znova spominjam prvega natečaja«

»Vsako leto se znova spominjam prvega natečaja«

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Julija Kaja Hrovat, večkrat nagrajena mlada oblikovalka je svojo oblikovalsko pot začela na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, kjer je zaključila kot grafična oblikovalka, kasneje pa diplomirala na Fakulteti za dizajn v Ljubljani, kot oblikovalka tekstilij in oblačil. Znanje je izpopolnjevala tudi v tujini na Mimar Sinan Fine Arts University v Istanbulu kot tudi na usposabljanjih v Stockholmu in Antwerpnu, leta 2015 pa se je vpisala na magistrski študij na Narvoslovnotehniški fakulteti, ki ga zaključuje. Ves čas tudi pridno dela, pod svojim imenom ustvarja ženske kolekcije s poudarkom na identiteti slovenskega naroda in njegovi zgodovini. Koprsko občinstvo jo pozna tudi kot zmagovalko prvega natečaja za mlade modne oblikovalce, ki ga letos že tretje leto zapored prireja Center mladih Koper.

Kdaj ste v sebi odkrili strast do modnega oblikovanja?

Mislim, da je to nekaj, kar je v meni že od nekdaj. Sem oseba ki ne prenese mirovanja, modno oblikovanje pa je nekaj, kar se nenehno premika, spreminja, vedno se kaj dogaja, se razvija in živi življenje polno energije.

Koliko let se že ukvarjate z modnim oblikovanjem?

Čeprav sem obiskovala smer grafično oblikovanje, sem se v zadnjem letniku srednje šole odločila, da se prvič resno preizkusim v modnem oblikovanju in se prijavila na natečaj za oblikovanje šolskih uniform. Takrat sem sama sebi potrdila, da je to res tisto kar želim početi v življenju.

Glede na to, da imajo vsi mladi oblikovalci nekega vzornika, nam zaupate, kdo je vaš vzornik? 

Veliko je uspešnih in dobrih oblikovalcev, sto zgodb in nešteto čudovitih kreacij, vendar je vseeno moj največji vzornik moja mama!

Foto: Primož Zorko

Kako ocenjujete nadvse zanimivo eko temo letošnjega natečaja Stylo?

Tema je super, saj tudi sama že vrsto let oblikujem oblačila in kolekcije katere imajo sporočila kulturne dediščine in identitete naroda.

Kakšen je vaš spomin na trenutek, ko ste tudi slavili na tem natečaju pred letom/letoma?

Lep in nepozaben, še vedno sem ponosna na ta dosežek in vsako leto znova se ob novem dogodku spominjam prvega leta natečaja.

Foto: Mimi Antolovič

Kaj menite, da je tisto, kar bi mladim oblikovalcem pripomoglo do lažje prepoznavnosti v širšem pogledu sprva na slovenskem nato tujem prostoru?

Mislim, da lahko za prepoznavnost največ narediš prav sam, s trdim delom in vztrajnostjo. Pripomorejo pa tudi medijske objave, soočenje s trgom in kupci ter njihovo zadovoljstvo, modni dogodki in predstavitev na njih.

Katero medijko/medijca v našem medijskem prostoru bi rade oblekle?

Vse tiste, ki bi oblekle delček kulturne in oblačilne dediščine v sodobnem kosu oblačila.

Foto: Mimi Antolovič

Sicer pa nas do osrednjega modnega dogodka na Obali – modne revije Stylo, ki jo letos skupaj s Centrom mladim Koper organizira tudi Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana, loči le še dober teden dni. V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru se bodo tokrat predstavili Anja Medle, Erik Starc in Jona Bednjanec, trije mladi modni oblikovalci, ki so ustvarjali na temo ‘Etno v novi preobleki’. Zadnjo besedo bo imela ocenjevalna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja modnega oblikovanja, med katerimi je modna poznavalka, novinarka in voditeljica Lorella Flego, urednica revije Elle Petra Windschnurer, predstavnica Mercedes-Benz-a Metka Kejžar, programski direktor MBFWLJ Sašo Radovič ter predstavnici Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani Nataša Peršuh in Elena Fajt.