DomovProsti časZ uživanjem superhrane do zdravja

Z uživanjem superhrane do zdravja

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Superhrana je zakladnica pomembnih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Med superhrano sodijo tudi povsem običajna živila, kot je na primer česen, kljub temu pa se izraz superhrana danes največkrat uporablja za nekatera najdragocenejša naravna živla, ki prihajajo z vsega sveta.

Da si določeno živilo prisluži naziv superhrana, mora izpolnjevati določene pogoje. Živila morajo tako vsebovati vitamine, minerale, esencialne maščobne kisline, polisaharide, encime in esencialne aminokisline. Poleg tega morajo biti prisotni tudi tudi telesu pomembni proteini in antioksidanti ter vse tiste snovi, ki povečajo našo vitalnost.

Superhrana so predvsem tista živila, ki delujejo podobno kot nekatera zdravila. Med nujnimi sestavinami pa so bioflavonoidi, karotenoidi in flavonoidi, ki spadajo med fitokemikalije.

Foto: dexe.com

Katera živila spadajo med superhrano?

Spirulina velja za eno z beljakovinami najbogatejših živil. Velja za živilo, ki ga uvrščamo med lahko prebavljivo, poleg tega pa vsebuje še številne vitamine in minerale, ki varujejo telo pred boleznimi.

Zagotovo pa med super živila vključujemo zeleno hrano, katere prednost je vsebnost klorofila. Kemijska sestava klorofila je zelo podobna sestavi človeške krvi, kar pomeni, da uživanje zelene superhrane pomaga pri slabokrvnosti. Trenutno so med najbolj priljubljenimi alge – Chlorella, Spirulina in modrozelene alge. Najdemo jih tudi na policah naših trgovin, saj so odličen vir beljakovin. Spirulina velja za eno z beljakovinami najbogatejših živil, kar jih poznamo in je zelo priporočljiva za vse tiste, ki se spodate z diabetesom.

Foto: afoodieworld.com

Modro-zelena alga je izjemno bogata z beta karotenom in vitaminom B, kar pomeni, da izboljšuje spomin, krepi možgane in utrjuje imunski sistem. Imunskemu sistemu pomaga tudi Chlorella, ki jo lahko uporabljamo kot sredstvo za zniževanje holesterola in proti preprečevanju nastanka krvnih strdkov.

Poleg priljubljenih alg pa med zeleno super hrano uvrščamo ječmenovo travo, ki ima 11-krat več kalcija kot kravje mleko, poleg tega pa je izjemno bogata z železom, vitaminom C in bioflavonoidi. Pomaga pri slabokrvnosti, normalizira ščitnico in spodbuja presnovo.

Med zeleno superhrano sodi tudi zelena listnata zelenjava: surova špinača, regrat, ohrovt, vodna kreša in zelena solata.

Sicer pa med superživili najdemo tudi sadje in oreščke, saj se uspešno borijo s prostimi radikali v telesu. Če boste uživali dovolj sadja in oreščkov, se bo pospešila tudi vaša presnova. Najbolj pribljubljene so ta trenutek goji jagode, ki so bogat vir vitaminov C, A, B1m B2, B6 in E. Goji jagode poleg tega vsebujejo tudi številne aminokisline in sledi mineralov.

Foto: livestrong.com

Poleg goji jagod je priljubljena tudi maca, ki povečuje vzdržljivost, izboljšuje imunski sistem in poskrbi za boljše razpoloženje. Med superživila se je med drugim uvrstila kokosova voda, ki izboljšuje kri in imunski sistem.

Nadpovprečno bogastvo antioksidantov pa najdemo v surovih kakavovih zrnih, ki so poleg tega tudi bogat vir magnezija in železa.

Za vse tiste, ki se borite z gripo pa je tu sadež noni, ki je uspešen celo v boju z bakterijo E-coli, preprečuje nastajanje tumorjev, lajša bolečine, skrbi za lepšo kožo, blaži prebavne motnje in lajša glavobol.