DomovProsti časZnaki, ki kažejo, da ste na robu izgorelosti

Znaki, ki kažejo, da ste na robu izgorelosti

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsak izmed nas se je že kdaj soočil z nemogočimi roki, stotinami neodgovorjenih elektronskih sporočil, kupi neurejenih papirjev in obdobjem vsakodnevnih nadur. Obstajajo pa ljudje, ki nenehno in pretirano delajo. Ti so idealni kandidati za izgorelost.

Človek, ki nenehno in pretirano dela in preprosto ne zmore reči ne, je deloholik in je kandidat za izgorelost. V deloholizem ga navadno ženeta strah in tesnoba.

Foto: www.bbc.com

Deloholik je kandidat za izgorelost

Vse mora opraviti brezhibno, saj se v nasprotnem primeru počuti, da je razočaral sebe in druge.Kandidat za izgorelost pretirano dela, da bi se izognil občutkom, kot so tesnoba, krivda in sram, s katerimi se sooči, kadar počiva ali delo zavrne.

Deloholik se čuti vrednega toliko, kolikor dobi zunanjih potrditev za svoje delo. Ob tem kronično psihično in telesno izgoreva. Deloholizem in pretirano angažiranje sta glavna simptoma izgorevanja!

Foto: www.bbc.com

Izgoreli sebe navadno vrednoti po pohvalah, ki jih prejme od drugih, zato se zanje pretirano trudi. Pri osebah, ki izgorevajo, opazimo predvsem čustvene simptome, kot sta depresija in anksioznost.

Fizični znaki se kažejo v obliki nenehne utrujenosti, oslabljenega imunskega sistema, pogostejšega obolevanja, spremenjenih prehranjevalnih in spalnih navad.

Psihični znaki so dvom vase, občutek neuspeha in nemoči, izguba motivacije, občutek osamljenosti in nezadovoljstva s samim sabo.

Vedenjski znaki so izogibanje odgovornostim, delovnim nalogam, stikom z ljudmi in avtodestruktivno vedenje.

Kako se izognete sindromu izgorelosti na delovnem mestu:

  • določite si prioritete,
  • naučite se, kdaj reči delu ne,
  • vzemite si čas za počitek,
  • poiščite si hobi, ki vas bo veselil,
  • bodite v dobrih odnosih s sodelavci,
  • ne pozabite na zdravo prehrano,
  • privoščite si dopust, tudi brez vas bo delo teklo.