DomovProsti časPo lep razgled na Kojnik

Po lep razgled na Kojnik

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Podgorje skriva bogato kulturno dediščino in čudovite poti, ki vodijo na Kojnik ali na znameniti Slavnik. Za vas smo tokrat opisali poti na Kojnik, od koder se vam bo odprl čudovit razgled na Čičarijo, Koper, slovensko Istro in Trst.

Iz Podgorja na Kojnik vodita dve poti. Če izberete bolj strmo, a kljub temu ne preveč naporno pot, boste na vrhu že v eni uri. Druga pot pelje mimo lovskega zavetišča in je primerna za vsakogar. Da dosežete vrh, boste potrebovali približno uro in pol.

Kojnik. Foto: vnaravi.si

Zanimiva istrska vas ob poti na Kojnik

Iz Podgorja vas bo pot vodila skozi zanimivo istrsko vasico, ki se vleče ob cesti za Jelovice in Vodice. Cesta, ki je bila nekdaj pomembna prometnica, po kateri so v Trst tovorili oglje, je sedaj zapuščena in pozabljena, vožnja po njej pa zna predstavljati pravi užitek.

Četudi je na obrobju vasi veliko novih domov, je večina hiš kamnitih, arhitektura pa izrazito kraško-istrska. Pod spomeniško zaščito so domačija Korenovih z zanimivimi kamnitimi oboki, cerkev Sv. Sabe in kipec Sv. Antona v kapelici pri vodnjaku.

Pred leti je bilo Podgorje samotna vasica, kamor so zahajali le redki, v zadnjih nekaj letih pa so se prebivalci začeli zavedati pomena turizma. Označili so več planinskih poti in v vasi organizirali tudi informativno točko o slovenski Istri.

Podgorje. Foto: slotrip.si

Pot na Kojnik

Pot na Kojnik je torej lahka in prijetna, saj je višinska razlika manj kot tristo metrov. Z vrha se nam odpira prelep razgled na Slavnik in Čičarijo, Koper, Trst in slovensko Istro.

Steza, ki vas bo pripeljala do cilja, se nadaljuje, zato lahko tisti, ki si želite daljšega izleta, s pešačenjem nadaljujete do bližnjega Goliča ali celo do Žbevnice na hrvaški strani.

Ob poteh iz Podgorja so postavljeni panoji, ki opisujejo pašo in oglarjenje. Ti dve dejavnosti sta bili namreč v preteklosti za Čičarijo izjemnega pomena.