DomovProsti časIZ KUHINJE ŽE DIŠI: Ribji brodet

IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Ribji brodet

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V sredo se je začel 40-dnevni post. Da si bo naše telo malo oddahnilo od vseh dobrot, ki smo jih zaužili v pustnem času, naj na vaših krožnikih vse do velike noči kraljujejo morske dobrote. Že danes lahko svoje najdražje razvajate z odličnim ribjim brodetom, ki je pravi kulinarični užitek. 

Brodet je morski okus Sredozemlja. Iz vsega, kar se je nabralo ali ostalo v mreži, so ribiči vsak malce po svoje skuhali enolončnico. Zato je vedno in povsod drugačen. Od visoke kuhinje z jastogom do marende v menzi iz konzerve tunine.

V ribarnicah imajo ponavadi posebno posodo za brodet. V njej najdete drobir finih rib, majhne škarpene, pajke, morda kos morskega psa, ugorja, kalamare, sipo, celo majhne škampe in kozice. Če dnevne ponudbe ni, lahko seveda sestavine izberete sami, vendar bo cena primerno višja.

V ribarnici izberite svojo kombinacijo rib za brodet. Foto: kylerseafood.com

Sestavine:

1 kilogram svežih rib ali mehkužcev brez koščic (file morskega lista, orade, osliča, lignjev, sip, škampov…)
5 žlic kvalitetnega oljčnega olja
2 drobni čebuli
10 strokov česna
šopek svežih ali posušenih začimb (lovor, bazilika, majaron, žajbel, sladka ali pekoča paprika)
2 žlici moke
pol kilograma olupljenega paradižnika
sok ene limone
žličko kisa
košček masla
morska sol po okusu

Brodet je morski okus Sredozemlja. Iz vsega, kar se je nabralo ali ostalo v mreži, so ribiči vsak malce po svoje skuhali enolončnico. Foto: icanhascook.com

Priprava:

Ribje fileje temeljito pregledamo, da se prepričamo, da ni nobene koščice. Le tako se ga bodo brez strahu najedli tudi starejši in otroci. Lignje, sipe in škampe očistimo, vse operemo v osoljeni vodi in odcedimo, zato jih kasneje le malo ali nič ne solimo. Če na mesto filejev izberemo ribe z luskami in kostmi jih za trenutek položimo v osoljeno vodo, da se luske navlažijo in lažje odstopijo. Ribi odstranimo glavo, škrge, drobovino in strjeno kri vzdolž hrbtenice. Postrgamo luske in operemo v osoljeni vodi. Odcedimo in spečemo v ponvi ali v pečici. Odstranimo koščice in meso vložimo v pripravljeno omako. Kose pečenih ali svežih rib, ki jih težje očistimo, stresemo nazaj v ponev, zalijemo, prevremo in precedimo v brodet.

Ribji brodet je bil nekoč del ljudske kuhinje, danes pa ga najdemo na meniju marsikatere ekskluzivne restavracije. Za brodet bo dobra praktično vsaka morska riba, izkušene kuharice pa pravijo, da za dober brodet potrebujete vsaj tri vrste ribe. Najvažnejše pravilo pa se glasi: brodeta ne mešajte, ampak občasno le potresite posodo!

V hladno olje damo narezano čebulo, segrejemo, počakamo, da oveni. Dodamo česen. Ko zadiši, dodamo narezane sipe ali lignje. Še malo podušimo, dodamo olupljene paradižnike in moko. Premešamo in zalijemo z ribjo juho ali toplo vodo. Dodamo limonin sok in kis ter kuhamo 10 minut. V omako stresemo na kocke narezane ribje fileje, očiščene škampe, očiščene pečene ribe brez koščic ter sveže ali posušene začimbe. Omaka naj vre še 15 minut. Na koncu dodamo košček masla ali dobro oljčno olje. K brodetu se prileže polenta z oljčnim oljem po domače.