DomovProsti časZačutite srednji vek v Kubedu

Začutite srednji vek v Kubedu

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Kubed se bo v petek, 8. junija in v soboto 9. junija preselil v čas srednjega veka. Društvo za šport, kulturo in turizem »SKALA« Kubed namreč tudi letos organizira prireditev “Srednjeveški dnevi v Kubedu”. 

Prireditev, ki se bo odvijala pred gradom nad vasjo Kubed se bo pričela v  petek, ob 18. uri, ko si boste obiskovalci lahko ogledali srednjeveški tabor, ki ga bo postavilo društvo Srednjeveški najemniki.

Poleg tega bo obiskovalcem predstavljena bojna oprema, ki jo bodo lahko tudi sami preizkusili. Možen bo vpogled v viteški tabor, kjer bo poleg šotorov postavljeno kurišče in na srednjeveški način pripravljene različne jedi, preizkusili pa se bodo lahko tudi  v streljanju z lokom in samostrelom, se pomerili v boju na hlodih v metanju podkve in vrtenju poi žogic. Ob 20. uri bo sledil koncert Rudija Bučarja, ki ga bodo z uprizoritvijo ognjenega šova pospremili člani društva Srednjeveški najemniki.

V soboto 9. junija se bo prireditev pričela že ob 14. uri. Dostop do prizorišča bo možen peš ali s kočijo. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili skozi srednjeveško tržnico, kjer  bo poleg prikaza srednjeveške obrti predstavljena tudi turistična ponudba in okoliške dobrote.  

V srednjeveških taborih, ki jih bosta postavila društvo Srednjeveški najemniki in društvo Kraljevega orla, bo na voljo tako kot predhodni dan ogled orožja, oblek in prehrane. Omogočen bo  preizkus v lokostrelstvu in metanju podkev, zagotovo pa bo svoj pečat pustila srednjeveška tiskarna mojstra Janeza. Poleg naštetega bo na ogled tudi kovaštvo, kjer si bodo obiskovalci lahko kupili spominek – kovano podkvico.  V bližini prireditvenega prostora bo za ogled nastanjenih nekaj domačih živali (ovce, koze in konji), otroci pa se bodo lahko preizkusili v jahanju ponijev.

Odpravite se na srednjeveški pohod

V soboto bo organiziran tudi srednjeveški pohod proti vasi Hrastovlje.  Pohod se bo pričel ob 10. uri pred pokopališčem v Kubedu od koder se boste pohodniki v spremstvu vitezov odpravili čez vas Kubed in nadaljevali pot po učni poti proti vasi Hrastovlje.  

Na polovici poti bo obiskovalce pričakalo Gobarsko društvo iz Kopra, ki bo predstavilo gobe, ki rastejo na tem področju, nato pa se bodo pohodniki odpravili v Hrastovlje, kjer bo organiziran ogled Hrastovske cerkve Sv. trojice z znamenito fresko in ogled vojaškega muzeja.

Sledil bo povratek proti Kubedu mimo Tematskega parka avtohtonih rastlin in živali. Na koncu parka se bodo obiskovalci ustavili še pri učnem čebelnjaku, kjer bodo člani  Obalnega čebelarskega društva Koper predstavili čebelje pridelke. Od tam bo pot vodila mimo potoka Rakovec nazaj na prizorišče pred Kubejskim gradom, kjer se bodo pohodniki okrepčali z domačimi bobiči ali golažem.

Na prizorišču pred gradom bo organizirana še otroška delavnica, kjer bodo otroci tekmovali v raznih spretnostih. Najboljši bodo nagrajeni. Pozno popoldne bo v spomin na zgodovinske dogodke, ki so zapisani v dokumentu iz leta 1300, odigrana sodba Kubejskim kmetom, ki so  poškodovali imetje Hrastovcev. Sledil bo viteški turnir, kjer bodo prikazane različne tehnike uporabe takratnega orožja. Večerno dogajanje pa bo popestrila glasbena skupina Trio Teci Teci.

Kopija listine o omembi vasi Kubed izpred dobrih 950 let. Original hranijo v Munchnu. Foto: arhiv eKoper

Naj spomnimo, da so v Kubedu z lanskoletno prireditvijo počastili 950. obletnico prve pisne omembe Istrskih vasi v listini, ki je prava grafična umetnina, saj je kljub temu, da je stara 950 let resnično dobro ohranjena. Hranijo jo v Münchenu že od leta 1802. Do listine se je dokopal gospod Janko Bočaj, ki je raziskoval zgodovino Trušk in naletel na podatke o obstoju te listine. Listina je napisana v latinščini, po pravilih diplomatike, ki jo je uvedel Karel Veliki okrog leta 1800 in je podobna pogodbam, ki jih v današnjem času sklepajo notarji.