DomovŠportBoks, šport srčnosti in odločnosti

Boks, šport srčnosti in odločnosti

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Boks je borilni šport. Boj s pestmi je kot predhodnik boksa poznan že iz antičnih časov. V severni Afriki so našli dokaze, da so boje s pestmi tam poznali že leta 4000 pred našim štetjem.

Boks nekoč in danes

Boj s pestmi se je začel v boks preoblikovati na začetku 18. stoletja, ime pa je dobil po angleški besedi to box, kar pomeni udarjati s pestmi. Čeprav je bil to v glavnem moški šport, je bil v tistem času znan tudi ženski boks, a je kaj kmalu zamrl in se ponovno pojavil šele v 20. stoletju. Danes boks delimo na amaterski in profesionalni boks.

Začetki amaterskega boksa segajo v leto 1880, ko se je v Angliji 12 klubov združilo pod imenom A.B.A. (Amaterska Boksarska Asociacija). Leta 1920 so v Londonu ustanovili današnjo zvezo A.I.B.A. (Amateur International Boxing Association). Leta 1946 so v Londonu potekale igre, na katerih je nastopilo 24 narodov s petih kontinentov. Od takrat je A.I.B.A. svetovno priznana zveza za amaterski boks.

Boks
Tudi v Kopru deluje boksarski klub. Foto: ekoper.si

S profesionalnim boksom so začeli Angleži leta 1891. Takrat je privatni boksarski klub N.S.C. (National Sporting Club) izdal devet novih pravil. V prvi polovici 20. stoletja so Združene države Amerike postale center profesionalnega boksa. Leta 1962 so ustanovili W.B.A. (World Boxing Association) in W.B.C. (World Boxing Coucil), leta 1983 pa še I.B.F. (International Boxing Federation). Od takrat je boks začel zelo hitro pridobivati na priljubljenosti.

Boks je olimpijski šport od leta 1904. V svetu je zelo priljubljen in ima svoj medijski prostor na televiziji, internetu, v filmu ter drugih sredstvih javnega obveščanja.

Boks
Pred treningom boksarji ogrejejo svoje mišice. Foto: ekoper.si

Boks klub Koper piše uspešno zgodbo

Mladi, ki se ukvarjajo s tem športom, dosežejo visoko stopnjo telesnega razvoja, srčnosti in odločnosti. Vzgojna naloga boksa je razvijati pozitivne lastnosti, kot so borbenost, hrabrost, odločnost, iznajdljivost, odzivnost, vztrajnost, hitrost in športno tekmovalnost. Vse te vrline so dobrodošle tudi v vsakdanjem življenju.

Boks
Mladi, ki se ukvarjajo z boksom, dosežejo visoko stopnjo telesnega razvoja, srčnosti in odločnosti. Foto: ekoper.si

Boksarski klub imamo tudi v Kopru, kjer trenirajo tako moški kot ženske. Ekipa ekopra se je lahko na lastne oči prepričala, da so treningi res naporni, a kljub temu pravi užitek.

Koprski boksarski klub je športni kolektiv, ki je z dolgoletnim delom in žrtvovanjem na Obali postavil trdne temelje tej plemeniti športni panogi. Leta 2001 so uredili prostore na Kidričevi ulici, a so se kasneje preselili v prostore na Cankarjevi ulici oz. na naslov Ob strelskem jarku 2.

“V veliko čast nam je, da sta se otvoritve klubskih prostorov udeležila tudi olimpijski zmagovalec in svetovni prvak Mate Parlov ter takratni podžupan Mestne občine Koper Branko Kodrič,” nam je zaupal predsednik kluba Milan Đukič.

Boks
Predsednik boksarskega kluba Koper Milan Đukič trenira mlade upe. Foto: ekoper.si

V preteklosti je klub organiziral številne športne prireditve, med katerimi izstopajo Neptunov pokal 2002 (mednarodni turnir v dvorani Bonifika), več prireditev v sklopu Koprskih noči oz. sedaj Rumenih noči in krog 1. Slovenske boksarske lige.

“Omeniti moram, da smo imeli pri organizaciji nekaterih dogodkov velike izdatke, kar smo reševali s prijavami na različne razpise, za kar se moram posebej zahvaliti Mestni občini Koper, saj smo le tako lahko meščankam in meščanom ter tudi obiskovalcem Kopra omogočili oglede te olimpijske discipline, je povedal predsednik kluba Milan Đukič.

Boks klub Koper je tudi dobitnik nagrade Mestne občine Koper

V letu 2011 je Boks klub Koper ob občinskem prazniku Mestne občine Koper prejel tudi nagrado za udejstvovanje na področju športa. Delo kluba je namreč usmerjeno predvsem v šolo boksa in delo z mlajšimi športniki, ki nastopajo na državnih tekmovanjih in tudi v boksarski ligi.

Boks
V letu 2011 je Boks klub Koper ob občinskem prazniku MOK prejel tudi nagrado za udejstvovanje na področju športa. Foto: ekoper.si

“Trenutno izvajamo programe vadbe, ki so prilagojeni različnim skupinam. Šola boksa za mladostnike, tekmovalna skupina, boks kot rekreacija za ženske in za vse tiste, ki si želijo vadbe z elementi samoobrambe. Zadovoljni smo, da se je na našo prošnjo za sodelovanje odzval Dejan Gostimirović,  strokovnjak boksa z mednarodnimi izkušnjami, ki skrbi  za tekmovalni in športni program. Omeniti moram tudi dr. Marka Vidnjeviča, našega strokovnega športnega sodelavca, mednarodnega boksarskega sodnika ter velikega ljubitelja boksa, ki je od leta 2010 aktiven v ringu in v naši športni organizaciji,” še dodaja Milan Đukič.

Cilj kluba za naslednje leto je uvrstitev v vrh Slovenske boksarske lige. Želijo si, da bi njihovi boksarji prinesli odličja z državnega prvenstva, prizadevajo si tudi za organizacijo mednarodnega  poletnega boksarskega kampa za mladostnike.

“K souporabi naše telovadnice želimo povabiti tudi druge klube in društva, ki se ukvarjajo z različnimi borilnimi disciplinami. Skupaj z njimi želimo ustvariti center borilnih športov Mestne občine Koper,” je za ekoper še povedal Milan Đukič. *