DomovŠportDalila Jakupovič: “Ponosna sem, da lahko nastopam za svojo državo.”

Dalila Jakupovič: “Ponosna sem, da lahko nastopam za svojo državo.”

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Najvišjeuvrščena Slovenka na lestvici WTA Dalila Jakupovič je rekorderka med svetovno elito, saj je v enem letu napredovala za 170 mest. Članica teniškega kluba Luka Koper pravi, da bo naslednjo leto z veseljem igrala za Slovenijo v pokalu Fed.

Sedemindvajsetletna Jakupovičeva, ki je prejšnji teden z 69. mesto na lestvici WTA dosegla osebni rekord, je letos zmagala na turnirju ITF v Canberri (60.000 dolarjev) ter dvakrat na turnirjih WTA v konkurenci dvojic v Anningu na Kitajskem in Bogoti.

“Seveda sem zadovoljna, ampak vedno je lahko bolje. Cilj je bil, da posežem med najboljših sto igralk. Sem vesela, da se je trud poplačal. Menim pa, da še lahko napredujem, kar pomeni, da že v naslednji sezoni ciljam višje. Potrebovala sem čas, da sem dozorela. Sploh se ne počutim kot 27-letnica, ampak kot 18-letnica. Zdaj resnično delam kakovostno. Odločila sem se, da se osredotočim na cilje in da jih dosežem. Precej sem spremenila odnos do tenisa, do dogajanja na tekmah. Včasih sem se malce preveč jezila, danes sem bolj umirjena in osredotočena na žogo, na lopar in igrišče,” je na novinarski konferenci v Kopru povedala Jakupovičeva.

Prelomnica v sezoni je bil obračun na turnirju serije premier v Birminghanu (871.000 dolarjev), kjer je po treh kvalifikacijskih zmagah prišla v glavni del turnirja in tam v 2. krogu obrnila potek dvoboja proti danes trinajsti igralki sveta Belgijki Elise Martens. Nato je v 3. krogu premagala še zmagovalko OP ZDA Japonko Naomi Osako in se prvič v karieri zavihtela med sto najboljših igralk na svetu.

Prvi turnirji jo čakajo konec leta

“Rada igram hiter tenis. Rada imam hitro igro oziroma da so točke čim krajše. Igram v konkurenci posameznic in dvojic, kar se da uskladiti brez težav. Uspešna sem tudi v dvojicah. Zakaj bi se osredotočila samo na tekme posameznic, če pa gre oboje. Uživam igrati dvojice s partnerko Irino Kromačevo, ki prihaja iz Rusije oziroma Moskve,” dodaja Jakupovičeva, ki je z 49. mestom tretja Slovenka na lestvici WTA med dvojicami za Andrejo Klepač (18.) in Katarino Srebotnik (28.).

Jakupovičeva trenira z očetom Senadom, družinsko ekipo pa tvori še mama Bina. Priprave na novo sezono bo začela te dni, prvi turnirji pa jo čakajo že konec leta; 30. decembra v kitajskem Shenzhenu, nato 7. januarja v Hobartu in sredi januarja OP Avstralije.

Kmalu po uvodnem turnirju za grand slama se bo zbrala slovenska reprezentanca za pokal Fed, ki ima letos lepo priložnost za napredovanje v svetovno skupino. “Seveda bom igrala pokal Fed, če bom le zdrava. Vedno rada igram za Slovenijo. To mi je nekaj posebnega. Z ekipo se dobro razumem, tudi s kapetanom Andrejem Kraševcem. Komaj čakam,” je povedala na Jesenicah rojena igralka, ki je večino mladosti preživela v Ankaranu oziroma ob Bodenskem jezeru v Švici, kjer službuje njena mama.