DomovŠportIstran na klopi Kopra

Istran na klopi Kopra

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Hrvaški strateg Igor Pamić je nedavno prišel v Koper z misijo, da prekine serijo slabših predstav FC Kopra, poskuša stabilizirati ekipo in jo ponovno nauči zmagovati. Istrana iz Žminja smo ujeli po treningu in mu zastavili nekaj vprašanj o nogometu, mestu in seveda FC Kopru.

Koper je postal prečudovito mesto

Koper se je skozi zgodovino spreminjal in tudi nogometni klub z njim. Trener koprskih prvoligašev Igor Pamić je nad tem, kako je Koper videti danes, navdušen.

Koper mi je kot mesto že od nekdaj pri srcu, je del Istre, kamor sem redno zahajal že kot najstnik, zato se ga dobro spomnim še iz mladih dni. Glede na tiste čase je danes Koper neprepoznaven in se je kot mesto strahotno razvil. Verjemite, če bi primerjali Koper takrat in danes, bi imeli o čem govoriti.”

Koper
Koper se je po besedah nogometnega trenerja Igorja Pamića močno spremenil. Foto: arhiv Ekoper

Poleg razvoja mesta je novi trener kozličkov pohvalil tudi kvalitetno delo in željo po napredku v nogometnem klubu. Kljub temu pa ga žalosti, da ni vidnejših rezultatov, ki bi jih dosegali naši nogometaši, zato se bo zavzemal za to, da se zgodba porazov spremeni v zgodbo zmag.

“Razvoju mesta je, kot vidim, sledil tudi nogometni klub. Opaziti je kvalitetno delo in željo po napredku ter s tem povezanimi uspehi. Priznam sicer, da sem tukaj premalo časa, da bi razumel, zakaj so ob vsem tem napredku in razvoju trenutno izostali vidnejši rezultati. Tu sem zato, da poskusim iz ekipe potegniti najboljše in na Bonifiko vrnem energijo mesta, ki je tu nekdaj že bila. Želim si podpore navijačev, želim si, da bi mesto dihalo za svoj nogometni klub, za Koper.”

Nogomet
Igor Pamić: “Poklic nogometnega trenerja je najlepši.” Foto: FC Luka Koper

Biti trener nogometne ekipe je najlepši poklic na svetu

V pogovoru nam je zaupal, da v svojem poklicu uživa kljub stresu in odrekanju, ki ga ta prinaša. Lepoto trenerskega poklica vidi predvsem v tem, da lahko dela z mladimi in ambicioznimi ljudmi, kar nogometaši FC Luke Koper tudi so.

“Delo, ki ga opravljam, je zelo stresno in polno odrekanj, če ga seveda opravljaš tako, kot je treba. Če vanj vložiš veliko želje in entuziazma, če se mu v celoti posvetiš, zna biti na trenutke izredno naporno, treniraš namreč 25 do 30 igralcev različnih karakterjev, zadovoljiti moraš navijače in seveda upravo kluba. Skrbiš torej, da so vsi v zgodbi zadovoljni, kar je velikokrat tudi nemogoče. Kljub temu se trudiš, da kar najbolje povezuješ cilje ekipe v uspešno celotoLepota poklica je v tem, da delaš z mladimi in ambicioznimi ljudmi, da skušaš skupaj z njimi zmagovati in premagovati nasprotnike v taktičnem, fizičnem in psihološkem smislu. Nogomet v trenerski vsakdan vnaša tisto dozo adrenalina, ki je potrebna ne samo v športu, ampak v življenju nasploh.”

O redu in disciplini 

Igor Pamič skuša biti do fantov predvsem pravičen, nikakor ne preoster ali preblag, vsekakor pa od njih zahteva red in disciplino. Predvsem pri svojih nogometaših ceni samokritičnost, saj se prav iz lastnih napak največ naučimo. Samokritičnost je namreč vrlina, ki nam omogoča nenehno osebnostno rast in nam daje neomejeno širino tako v realnem življenju kot tudi v okviru nogometne igre.

“Kot trener ne skušam biti blag ali preoster, skušam biti pravičen. Vsak od nas, ki delujemo v klubu, se mora zavedati, da je v klubu z razlogom, da ga nekdo plačuje in poskuša ustvariti kar najboljše pogoje za dosego cilja na koncu sezone. Cenim in spoštujem vrlino, ki se ji reče samokritičnost. Menim, da se lahko iz napak ogromno naučimo. Poraz tako ne predstavlja povsem nič tragičnega, če se iz njega naučimo nekaj novega o sebi, soigralcih, ekipi kot celoti. Ob predpostavki, da zaradi novih spoznanj zmagamo na naslednjih tekmah, poraz ne predstavlja konca sveta, vendar samo in zgolj v tem primeru.”

Trener Igor Pamić
Trener Igor Pamić. Foto: ekoper.si

V nogometu tako kot v življenju obstajajo zmage in porazi

Tako v življenju kot tudi pri športu so prisotni porazi in zmage. Največji izziv Igorja Pamića v tem trenutku je spraviti koprske nogometaše na zmagovalna pota.

“Nogomet je igra, v kateri tudi največjim ekipam ni prizanešeno okusiti bridkosti poraza, tudi v življenju je tako, so vzponi in so padci. Pomembno je, kako se nanje odzoveš, jih sprejmeš, nadgradiš. Za trenerja so v tekmovalnem smislu najpomembnejše tiste tri točke, ki jih prinaša zmaga. Mnenj, kako bi morala izgledati igra na zelenici, je toliko, kot je navijačev oziroma ljudi, ki jih nogomet zanima. Ta mnenja nadvse rad poslušam in se morebiti iz njih tudi kaj naučim. Verjemite, da bi vsak trener tega sveta rad gojil napadalen in atraktiven nogomet, vendar je v nogometu poti do zmag veliko. Zato obstajajo taktične zamisli, boljši in slabši trenerji, boljše in slabše ekipe in ne pozabimo, v nogometu in še marsikje obstaja tudi element denarja. Z njim je veliko lažje sestaviti ekipo, ki bo tvorila uspehe danes in jutri. Moj cilj v Kopru je ponovno naučiti ekipo zmagovati, ko nam uspe slednje, bo sledilo tudi vse ostalo. 

V Koper Pamić prinaša svoje zamisli. Te zamisli želi prilagoditi ekipi, ki mi je na razpolago. Trener kozličkov poudarja, da morajo delati predvsem na ravnovesju in stabilnosti ekipe na terenu. Pred njim je torej težka naloga, ki pa ga ne plaši.

Nogomet
Igor Pamić: “Mnenj, kako bi morala izgledati igra na zelenici, je toliko, kot je navijačev oziroma ljudi, ki jih nogomet zanima.” Foto: FC Luka Koper

Dobra energija slačilnice kot navdih za tekmo

Koprskim nogometašem zadnje čase očitajo slabo voljo in energijo, a vsaj na treningih ni tako. Pridejo pa med tekmami trenutki, ko so igralci zaradi treme v krču. Pamić bi si želel, da bi ta zagon, ki ga med fanti vidi na treningih, znali prenesti tudi na tekme.

“Opažam, da je med igralci pred, med in po treningu veliko dobre energije, kemije, ki pa je zaenkrat ne uspemo v celoti prenesti na tekmo. Naša naloga je ohraniti to energijo tudi v času tekme, premagati moramo tremo, ki nas v določenih trenutkih spravi v krč. Dobra energija, ki jo prinesemo na teren, je ključna za samozavest, s pomočjo katere se lahko potem igralci soočajo s pritiski, ki jih prinaša življenje profesionalnega nogometaša. Iskreno mi je žal mojih igralcev, ki na treningu kažejo veliko volje za dobro in kvalitetno delo, da jim na tekmi ne uspe tisti preblisk več, ki bi jim dal zagona. Zavedam se, da je težko zmagovati in težko kaliti zmagovalce, pa vendar sem sedel na trenersko klop prav z namenom, da Koper zopet naučim zmagovati. Ko nam to uspe, se lahko začnemo spogledovati s ciljem ob koncu sezone.”

Cilj je Evropa

Nogometaši z novim trenerjem na čelu želijo poseči vsaj po enem od prvih štirih mestih na lestvici, ki bi jih vodilo v Evropo. Igor Pamić je poudaril, da v Koper nikakor ni prišel osvojiti osmega mesta, kjer se trenutno nahajajo kozlički.

V ciljih, ki si jih postavljamo, moramo biti realni in ponižni. V želji po nerealnem se lahko tudi pregori, kar povzroči nezadovoljstvo širše javnosti. Ne razumite me narobe, sem večni optimist, pa vendar bi lahko z zastavljenimi nerealnimi cilji uničil fante, ki jih vodim. Verjamem, da smo lahko ob koncu sezone na tretjem ali četrtem mestu, kar bi nas vodilo v Evropo. To je cilj, h kateremu stremim. V Koper nisem prišel osvojit osmega mesta v prvenstvu. Če se ponudi možnost za več, jo bomo skušali zagrabiti z obema rokama. Najvažneje je, da so na koncu vsi akterji zadovoljni.”

S temi mislimi smo se od trenerja poslovili in mu zaželeli veliko sreče in dobre energije že na naslednji tekmi z Radomljami. *