DomovŠportKoper kandidat za Olimpijski festival evropske mladine

Koper kandidat za Olimpijski festival evropske mladine

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Olimpijski komite Slovenije je predstavil slovensko kandidaturo za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) 2023, ki bi ga gostil Koper z okolico. Odločitev o organizatorju bo znana novembra letos. Slovenija je to tekmovanje v zimski izvedbi že gostila leta 2003, ko je bil nosilec Bled, tekmovanja pa so bila po celotni Gorenjski.

Študijo o izvedljivosti poletnega Ofema v Sloveniji, za katerega bo odločitev o organizatorju za leto 2023 podal Evropski olimpijski komite (EOC) v Marbelli v Španiji novembra letos, so pripravil na Ekonomski fakulteti ljubljanske univerze. Ekipo osmih študentov je vodil profesor Tomaž Čater, model izvedljivosti pa je bil delno narejen tudi po vzoru lanskega tovrstnega tekmovanja v madžarskem Györu.

Pripraviti bi morali tekmovanja v devetih športih in enem po izboru prireditelja, za slednje bi bilo po omenjeni študiji najprimernejše športno plezanje.

Ugotovili so, da bi bil najugodnejši datum izvedbe zaradi najmanjše količine padavin med 18. in 26. julijem 2023. Večina objektov je že nared, potrebne so le še nekatere manjše prilagoditve. Namestitev in prehrana bi bili tudi na ladji, tekmovanja bi potekala v zelo majhnem krogu, Hrvatini pa bi bili najbolj oddaljen kraj.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je dejal, da so se ideje o Ofemu, ki je “najvišji domet Slovenije za izvedbo tekmovanj pod olimpijskimi krogi”, začele že pred leti in da to ni novost. Po njegovem mnenju je bila omenjena univerzijada 2013 preveč “megalomanski projekt že v sami zasnovi” ter da pri Ofemu v Kopru ne bo tako, saj so tam tudi stvarni temelji pri infrastrukturi.

Slovenija, ki je pravočasno opravila z vsemi kandidacijskimi postopki, bi po dveh desetletjih drugič gostila tovrstno tekmovanje mladih športnikov. Šesti zimski Ofem leta 2003 je bil pri nas med 25. in 31. januarjem, sodelovalo je 41 držav s 1242 športniki, ki so tekmovali v sedmih športih.