DomovŠportKoprčan Vlatko Čančar kot enajsti Slovenec izbran v NBA

Koprčan Vlatko Čančar kot enajsti Slovenec izbran v NBA

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenski košarkarski reprezentant Vlatko Čančar je na letošnjem naboru lige NBA, ki je potekal v noči na petek v Brooklynu, dobil uradno vabilo za igranje v najmočnejši profesionalni košarkarski ligi na svetu. Dvajsetletni Koprčan je bil izbran s strani ekipe Denver Nuggets. Čančar je enajsti Slovenec, ki je bil izbran na naboru lige NBA.

Denver je slovenskega krilnega centra Čančarja izbral s seznama 60 košarkarjev kot 49. igralca. Dvajsetletnega Koprčana bo ekipa iz Denverja v skladu s prakso najprej preizkusila na poletni ligi, lahko pa tudi ne, nato pa se bodo odločili o njegovem sodelovanju v ligi. Zadnji Slovenec, ki si je prislužil izbor na naboru severnoameriške košarkarske lige je bil trenutno nosilec igre pri Miami Heat Goran Dragić, ki ga je leta 2008 kot 45. igralca izbrala ekipa San Antonio Spurs.

Foto: twitter.com

Od domačega Koš Kopra pa vse do NBA

Čančar, 203 centimetrov visoki slovenski reprezentant, se je leta 2013 iz domačega Koš Kopra preselil k Unionu Olimpiji. Član šestnajstkratnih državnih prvakov je bil tri sezone, dve sezoni pa je kot posojen košarkar igral v škofjeloškem LTH Castingsu. Zadnjo sezono 2016/17 je odigral v Srbiji v vrstah Mega Leksa.

Za slovensko člansko reprezentanco je zbral pet uradnih nastopov in dosegel štiri točke. Čančar je na širšem seznamu selektorja Igorja Kokoškova tudi za letošnje evropsko prvenstvo. Slovenski krilni košarkar je tudi eden izmed nosilcev igre reprezentance do 20 let, na seznamu katere je že tretje leto zapored.

Čančar je enajsti slovenski košarkar, ki je bil izbran na naboru lige NBA. Pred njim so si izbor prislužili Marko Milič (1997, Philadelphia 76ers), Radoslav Nesterović (1998, Minnesota Timberwolves), Primož Brezec (2000, Indiana Pacers), Boštjan Nachbar (2002, Houston Rockets), Sani Bečirović (2003, Denver Nuggets), Beno Udrih (2004, San Antonio Spurs), Saša Vujačić (2004, Los Angeles Lakers), Erazem Lorbek (2005, Indiana Pacers), Uroš Slokar (2005, Toronto Raptors), Goran Dragić (2008, San Antonio Spurs).

Prvi izbor na letošnjem naboru je pripadel Philadelphii, ki je izbrala 19-letnega branilca Markelleja Fultza, v minuli sezoni člana Univerze v Washingtonu. Ekipa Los Angeles Lakers si je zagotovila usluge Lonzoja Balla, Boston Celtics so se odločili za Jaysona Tatuma. Najvišje izbrani Evropejec je bil 20-letni Finec Lauri Markkanen, ki ga je kot sedmega izbrala Minnesota.