DomovŠportKošarkarji Univerze na Primorskem do zgodovinskega uspeha

Košarkarji Univerze na Primorskem do zgodovinskega uspeha

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Košarkarjem z Univerze na Primorskem je uspel izjemen podvig. Na Evropskem univerzitetnem prvenstvu v Košarki, ki ga je letos gostila portugalska Coimbra, so z izjemnimi predstavami zasedli končno šesto mesto in tako prišli do uspeha, ki so se ga le redki nadejali.

Žreb je koprskim košarkarjem za skupinski del tekmovanja namenil ekipe univerz iz domače Coimbre, madžarskega Miskolca in španske Seville, kar so v slovenskem taboru ocenili kot “ugoden žreb”.

Prvi dan tekmovanja so gladko premagali univerzo iz Miskolca, takoj naslednji dan so po napetem boju ugnali tudi vrstnike iz Coimbre, prvo fazo tekmovanja pa so zaključili s porazom proti univerzi iz Seville.

“Po zmagi nad domačini smo bili že uvrščeni v drugi del tekmovanja, tako da smo tekmo s Španci izkoristili za razbremenitev naših glavnih nosilcev. Slednje se je sicer poznalo na končnem rezultatu, a se s tem nismo pretirano obremenjevali,” je začel Boštjan Lešnik, trener košarkarske ekipe Univerze na Primorskem.

Trener Lešnik (na sliki z iztegnjeno roko) je nad nenadejanim uspehom navdušen. Foto: Facebook

Četrtfinale je Koprčanom nasproti postavilo favorizirano ekipo prestižne moskovske univerze Lomonosov, ki je sicer pobratena z Univerzo na Primorskem. Po besedah Lešnika so v dvoboju z Rusi njegovi igralci pokazali svojo najboljšo igro, a to žal ni zadostovalo za končno veselje in preboj v polfinale. Moskovčani so na koncu slavili s prednostjo treh točk.

Nato je sledila sklepna faza tekmovanja, ki je bila namenjena razvrstitvi od petega do osmega mesta. Tekmo z univerzo iz Niša so Primorci dobili po infarktni končnici – po dveh podaljških so prišli do zmage s 109:107.

Nadvse uspešno tekmovanje, na katerem so na koncu slavili študentje iz Bologne, so zdesetkani in vidno utrujeni Koprčani zaključili s porazom proti univerzi iz Rouena, kar pa ni pokvarilo veselja v slovenskem taboru.

V vrstah koprskih košarkarjev velja izpostaviti Tima Škerbca, ki si je že drugo leto zapored priboril naziv najboljšega strelca turnirja. Prav tako sta bila med petimi najboljšimi strelci tekmovanja tudi Andrej Volk in Matija Radanović. “Zadovoljen sem s svojimi dobrimi igrami in nazivom prvega strelca prvenstva, saj sem tako praktično nadgradil lanski uspeh. To mi daje nekakšno potrditev za preteklo delo ter seveda motivacijo za naprej. Kot kapetan ekipe pa bi rad izpostavil, da je prav vsak od fantov – na čelu s trenerjem – zaslužen za to, da smo v izredno močni konkurenci izpolnili cilj ter dosegli dober rezultat,” je nastope na turnirju komentiral prvi strelec turnirja, Tim Škerbec.

Tudi zunaj igrišča je bilo veselo. Foto: Facebook

Končno šesto mesto na takšnem tekmovanju je neverjeten uspeh, ki ga bomo vsi še dolgo pomnili. Potrebno je povedati, da smo bili daleč najmanjša univerza na prvenstvu in v očeh drugih popoln avtsajder. Kljub omenjenim dejstvom smo se zavedali svojih kvalitet, stavili smo na ekipno igro in to je tudi pripeljalo do končnega uspeha. Naš dosežek dobi še večjo težo, če pomislimo na to, da so druge ekipe že leta v ustaljenem trenažnem procesu, dobro uigrane in sestavljene večinoma iz profesionalcev, ki nastopajo v najmočnejših evropskih ligah,” je še izpostavil Lešnik in dodal, da bi lahko v prihodnjih letih, v kolikor bi bila univerzitetna košarka deležna še večje podpore s strani univerze, kotirali še višje. “Prepričan sem, da lahko z dodatno pomočjo in kančkom sreče v naslednjih izvedbah tekmovanja sežemo po še višji uvrstitvi,” je ambiciozno zaključil trener koprskih univerzitetnih košarkarjev, ki je tudi pohvalil mesto Coimbra in domačine, ki so člane ekipe gostoljubno sprejeli in košarkarjem omogočili, da so se lahko do popolnosti posvetili športnemu delu tekmovanja.

Univerzitetni športni zvezi Primorske lahko sledite tudi na instagramu – spodaj si lahko ogledate izjavo, ki jo je po končanem turnirju dal trener Boštjan Lešnik.

Igralski kader so sestavljali: Dimitri Bocciai, Aleks Cvetičanin, Nassim Djaba, Matej Teo Klepač, Boštjan Lazar, Tine Petrič, Matija Radanovič, Tim Škerbec, Slavko Tuka, David Vac in Andrej Volk.