DomovŠportMoč nogometa za sobivanje v strpnosti in miru

Moč nogometa za sobivanje v strpnosti in miru

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

“Z močjo nogometa prispevamo košček v mozaiku bolj strpne in odprte družbe” so bile včeraj besede predstavnika projekta “Street football world” Louisa Moustakasa, ki je navzočim na novinarski konferenci na Osnovni šoli Koper, predstavil program, ki se bo izvajal tudi v Sloveniji, in sicer pod naslovom “Ulični nogomet” oziroma “nogomet3”. Projekt, ki se izvaja že v 21 evropskih državah podpira tudi Mestna občina Koper.

Predstavnik koprske občine, vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec je izpostavil, da so projekti, ki vspodbujajo strpnost med vrstniki, v ospredje postavljajo vrednote sodelovanja in ustvarjajo pogoje za varno okolje v katerem živimo, zelo dobrodošli.

“Mestna občina Koper se otrokom trudi zagotoviti dodatne dejavnosti, varno okolje in veliko vlogo pri temu igra tudi šport. Prav šole pa so tiste, ki nam pri tem lahko kar najbolje pomagajo, zato sem vesel, da pri projektu sodeluje 15 različnih šol,” so bile besede Timoteja Pirjevca, ki je še dodal, da tovrstni projekti odigrajo pomembno vlogo pri povezovanju in boljši  socialni integraciji kot tudi integraciji  otrok priseljencev, ki se vključujejo v šolske in obšolske programe. Mestno občino Koper namreč zaznamuje multikulturnost, ki daje poseben pečat našemu okolju, saj nas uči strpnosti in tolerance.

Timotej Pirjevec, vodja urada za družbene dejavnosti razvoj MOK: Projekti kot je “Ulični nogomet” odigrajo pomembno vlogo pri povezovanju in boljši  socialni integraciji kot tudi integraciji  otrok priseljencev. Foto: ekoper.si

“Nogomet3” uporablja moč nogometa zato, da preko igre obravnava različne aktualne družbene teme, vključno z enakostjo spolov, socialno integracijo, krepitvijo vrednot medkulturnosti za sobivanje v strpnosti in miru. Predstavlja priložnost za vključevanje in povezovanje otrok in mladih, predvsem pa skrbi za njihov razvoj veščin sodelovanja, komuniciranja ter reševanja sporov.

Program so poimenovali “Ulični nogomet – nogomet3”, ker združuje tri pomembne principe, “fair play”, enakopravnost in timsko delo z diskusijo ter refleksijo.

“Učenci morajo med sabo vzpostaviti spoštljiv odnos in upoštevati spoštovanje med vsemi akterji, ki so vključeni v igro. Sami morajo postaviti pravila igre, se jih držati in med igro aktivno komunicirati. Pred igro in po igri je zelo pomembna diskusija z mediatorjem, kjer otroci podajo svoja mnenja in rešitve,” je za eKoper povedal Louis Moustakas in izpostavil zgodbo dečka, ki je skozi čas opazil, da je prav s pomočjo tega projekta veliko napravil prav na svoji samozavesti. Ob opazovanju nekaterih otrok, ki so se v program komaj vključili, je namreč ugotovil, da je bil ob začeTku tudi sam sramežljiv in tih.

Louis Moustakas, predstavnik projekta Street football world: “Učenci morajo med sabo vzpostaviti spoštljiv odnos in upoštevati spoštovanje med vsemi akterji, ki so vključeni v igro.” Foto: ekoper.si

“Zelo pomembno za otroke je namreč, da znajo izraziti svoje mnenje, da poslušajo tudi druge perspektive, se znajo sporazumeti v primeru konfliktnih situacij, predvsem pa, da so preko igre deležni pozitivnih potrditev, kar jim pomaga pri krepitvi njihovega občutka pripadnosti in samozavesti, je še poudaril Moustakas.

Pozitiven učinek tega, da imajo vsi sodelujoči otroci možnost sooustvarjati, sodelovati in postavljati pravila igre sami, kar jim daje možnost samostojnosti, je izpostavil tudi učitelj športne vzgoje Gašper Polh: “Poskrbeti je treba, da so naši otroci ustvarjalni, da si upajo tudi sami preizkušati svoje zmožnosti.”

Gašper Polh, učitelj športne vzgoje: “Poskrbeti je treba, da so naši otroci ustvarjalni, da si upajo tudi sami preizkušati svoje zmožnosti.” Foto: ekoper.si

Igra “nogomet3” se kot metoda za krepitev socialne vključenosti uporablja tudi pri delu z različnimi ranljivimi skupinami otrok in mladih. Posamezniki, ki so usposobljeni za izvajanje metode “nogomet3”, znajo to metodo uporabljati tudi za spodbujanje integracije otrok in mladih iz različnih jezikovnih in kulturnih okolij.

Poleg Mestne občine Koper, projekt podpira tudi FC Koper, v katerega je vključenih 370 otrok, ki si želijo uspeti prav na področju nogometa. Po besedah Igorja Božiča glavnega trenerja koprskih kadetov, so prav taki projekti dobrodošli, saj vzgajajo otroke, ki bodo en dan morda vrhunski nogometaši: “V našem klubu gledamo širše in se skupaj trudimo, da v družbo vključujemo karakterno zdrave osebe in prav taki projekti to še dodatno vzpodbujajo. Usmeriti se moramo v razvijanje socialnih in čustvenih kompetenc ter veščin sodelovanja.” 

Igor Božič, trener FC Kopra: “Usmeriti se moramo v razvijanje socialnih in čustvenih kompetenc ter veščin sodelovanja.” 

Kot je še povedal Goran Malenič, član upravnega odbora na FC Koper: “koprska občina zagotavlja odlično športno infrastrukturo, kjer vzgajamo vrhunske športnike poleg tega pa nudi prostor tudi tistim, ki jim šport predstavlja rekreacijo. Projekti kot je nogomet3 bodo zagotovo našli prostor tudi pri nas, saj je pomembno, da gradimo dobro samopodobo in ustvarjalnost otrok.”

Šport ne pozna jezika in prav zato je projekt “Ulični nogomet” tesno povezan tudi s projektom “Izzivi medkulturnega sobivanja”, kar pomeni, da je eden glavnih ciljev prav zagotavljanje uspešnega vključevanja otrok priseljencev v slovenski vzgojno-izobraževalni sistem in širše v lokalne skupnosti ter družbo.