DomovŠportPandolo, igra za športne nostalgike

Pandolo, igra za športne nostalgike

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Živimo v času, ko je marsikaj drugače, kot je bilo nekdaj. Tudi športne igre se niso uspele izogniti razvoju, v katerega drvi svet.

Mnogi imajo občutek, da so športne igre izgubile svoje prvotno bistvo – vzdrževanje zdravega duha v zdravem telesu ter krepitev družbenih vezi. Res ne moremo zanikati, da je profesionalni šport zašel v sfere, kjer je veliko odvisno od denarja in kjer so pritiski in zahteve po uspehu vse večji in večji. Pa vendar se za športne romantike z malo truda še najdejo športi, kjer se še občuti tisti nostalgični duh, po katerem mnogi hrepenijo.

Pandolo – tradicija Istre ali istrski baseball

Pandolo je tradicionalna istrska igra, ki je hkrati družabna prireditev in športno tekmovanje. Nasproti si stojita ekipi, vsaka s po tremi igralci. Ekipi tekmujeta med seboj v osvajanju ozemlja. Cilj igre je ošiljeno leseno paličico (pandolo) spraviti čim dlje od začetne točke in si s tem prisvojiti čim več ozemlja. Pandolo igralci odbijajo proti želenemu cilju z leseno palico oz. maco. Z laično presojo lahko rečemo, da ima igra nekaj podobnosti z bolj znanim baseballom in mogoče tudi s kriketom.

Igra je na istrskih tleh prisotna že stoletja. Dve palici sta bili nekdaj povsem dovolj za popoldansko zabavo istrskih mladeničev in tudi mladenk. Zapisi sicer pričajo o obstoju različice te igre že v Beneški republiki v 11. stoletju.

Pandolo
Ošiljena lesena paličica ali pandolo. Foto: goo.gl/images/

1. turnir v čast sv. Nazarija

Leta 1993 se je začelo organizirano obujanje stare otroške igre. Priredili so turnir, ki se je odvijal 20. junija 1993. Koprski Titov trg je nudil prekrasno historično kuliso kar 32 ekipam, ki so na njem sodelovale. Podatka o številu razbitih oken okoliških stavb zaenkrat še nismo uspeli pridobiti, samo upamo lahko, da jih ni bilo preveč.

Igralci pandola so začeli delovati vedno bolj organizirano in tako je leta 2000 prišlo do nastanka Zveze društev igre pandolo Slovenije. Pod okriljem te zveze bo potekal tudi turnir v Strunjanu, ki bo v soboto, 22. 10. 2016, od 10. ure dalje.

Posebno priznanje ministrstva za kulturo

Igra je leta 2013 postala del nesnovne dediščine, ki jo definira Unescova Konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz leta 2003. Skupnosti in skupine nesnovno kulturno dediščino, ki se prenaša iz roda v rod, nenehno poustvarjajo kot odziv na svoje okolje, naravo in zgodovino in jo zaščitijo z vpisom v register. Obstoj takih registrov služi predvsem kot podpora pri predstavljanju, raziskovanju, vzgoji, izobraževanju in razvijanju zavesti javnosti o kulturni dediščini na Slovenskem in v zamejstvu. Koordinator te dejavnosti je Slovenski etnografski muzej.

Pandolo
Igralci med igro pandolo. Foto: goo.gl/images/

Zadnji turnir za državno prvenstvo v letu 2016

Turnir, ki se bo odvijal 22. oktobra, je 9. letošnji turnir, ki šteje za državno prvenstvo, in je hkrati tudi zadnja priložnost letos, da vidite, kako stvarem strežejo najboljši v regiji. Morebiti se tudi vi in vaši otroci navdušite nad igro in tako skupaj preživite več časa na svežem zraku. Kakšno razbito steklo tu pa tam je le majhna cena za pomoč pri ohranjanju starih običajev ter za vse veselje, ki ga igra prinaša.

Vljudno vabljeni k obujanju in ustvarjanju tradicije. *