DomovŠportRD KOPER 2013: Novi trener s svežo energijo

RD KOPER 2013: Novi trener s svežo energijo

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Navdušenje med koprskimi rokometnimi (pa tudi ostalimi športnimi) zanesenjaki se po oznanitvi novega trenerja domačega RD Kopra 2013 še ni dodobra poleglo. Prav mogoče je, da je prihod velikega “Vuje” tisto, kar je rokomet v Kopru potreboval in dokončno tudi dobil. Slovenski selektor, ki kot po pravilu rad preseneča, je s prihodom v Koper pripravil prav to – veliko presenečenje, ki odmeva v vseh slovenskih, pa tudi tujih medijih, in ki obeta.

Bržkone je bil nad odločitvijo brezkompromisnega Črnogorca vsaj nekoliko presenečen tudi Aljoša Bertok, predsednik koprskih rokometašev: “Seveda smo bili vsi vpleteni, tudi tisti, ki smo bili celotni zadevi najbližje, vsaj nekoliko presenečeni. Po odhodu trenerja Jovičiča smo začeli razmišljati o prihodnosti, rezultat pa je tukaj. Moram povedati, da je bil Vujović tiha želja že pred tem, a smo se kar malce “bali”, saj gre za velik zalogaj za naše razmere. Rad bi pa predvsem poudaril, da za celotnim projektom stoji uprava našega kluba, ki je prva podala iniciativo, in nikakor ne kdo drug, kot to napačno navajajo nekateri viri. Naše delovanje je bilo vse do zdaj avtonomno in takšno bo tudi ostalo. Pri celotni zadevi nas je posledično med drugimi odločno podprla tudi Mestna občina Koper.”

Bertok: “Iniciativa je prišla iz naših ust.” FOTO: ekoper.si

Koprski rokomet bo s prihodom Vujoviča pridobil ogromno.

Tuje ponudbe niso pretehtale

Vujović, ki se je po več kot uspešnem nastopu na svetovnem prvenstvu v Franciji, kjer je s Slovenijo osvojil bronasto kolajno, zasluženo in odkrito nadejal podpisa življenjske pogodbe s katerim od evropskih velikanov, je ubral drugačno pot. Morda celo drastično glede na to, da je imel na mizi konkretne in bogate ponudbe nekaterih romunskih, ukrajinskih in poljskih klubov. Na koncu je kot kaže pretehtala želja po boljši povezavi s slovensko reprezentanco, ki mu jo slovensko okolje omogoča. Navdušila pa ga je seveda tudi celotna koprska zgodba. Tako bo Vujović lahko ohranjal “trenersko kondicijo” in obenem imel izvrsten vpogled v aktualno stanje na slovenskih parketih, kar je pozdravila tudi Rokometna zveza Slovenije.

Veselin Vujović je doslej vodil 7 klubov: Metaloplastiko, Ciudad Real, Vardar, Al Sad, Al Šahab in Zagreb. To poletje je veljal za ”vročo robo”, pa se je na koncu vseeno odločil za manj (ali celo bolj) odmeven podvig.

Zakaj ravno Koper?

Poraja pa se vprašanje, zakaj ravno Koper. Predsednik kluba Bertok je povedal, da se je celotna zgodba začela konkretno razvijati po zadnji reprezentančni tekmi v Kopru, ko je Vujović pohvalil koprski ambient in omenil, da se tu odlično počuti. Takrat je Aljoša Bertok prvič pristopil in tiho izrazil željo, da bi Vujović postal del koprskega načrta. Stvari so se kaj hitro premikale in pred slabim tednom je prišlo do nenadejanega podpisa pogodbe v Budvi.

Ambicije našega kluba so bile vedno visoke in takšne tudi ostajajo.

“Ambicije našega kluba so bile vedno visoke in takšne tudi ostajajo: vsakoletno si postavljamo cilje, ki temu tudi ustrezajo. Letos se želimo še izdatneje približati Celju in Velenju ter jima dihati za ovratnik. Ne gre pozabiti tudi na vedno močno Ribnico. Skratka, upamo, da nam bo z novim trenerjem, svežo energijo in zmagovalno mentaliteto, ki jo prinaša, to tudi uspelo. Ne obstaja pa avtomatski recept za uspeh, tudi z Vujovićem ne. Potrebno bo ogromno trdega dela, prizadevanja in potrpežljivosti s strani ekipe in trenerja,” je še pristavil Bertok, ki je povedal tudi, da s pripravami rokometaši začnejo 31. julija.

Vujović v vlogi slovenskega selektorja. FOTO: ekoper.si

Kot igralec je bil Vujović izjemno cenjen. Osvojil je tri lige prvakov (dvakrat z Metaloplastiko, enkrat z Barcelono), zlato z jugoslovansko reprezentanco na OI 1984 in kolajno istega sijaja dve leti kasneje na svetovnem prvenstvu v Švici. Leta 1988 se je na OI okitil še z bronastim odličjem. Bil je okronan za najboljšega športnika Jugoslavije, kasneje pa še za najboljšega rokometaša na svetu s strani IHF.

Ob vprašanju, kako vidi dosedanjo štiriletno klubsko zgodbo Bertok, je zadovoljno povedal: “Če se ozremo nazaj, smo lahko presrečni. Kmalu bomo praznovali četrti rojstni dan, uspelo pa nam je spisati čudovito zgodbo in vse to z domačo ekipo. Ekspresno hitro smo se vrnili med slovensko elito, letos smo zasedli četrto mesto, okusili smo tudi evropska tekmovanja in za las izgubili v tekmi za superpokal.”

Vodstvo RD Kopra 2013 je z Vujovićem definitivno poskrbelo za bombico, ki je v domače okolje vnesla pravo malo evforičnost, kar koprskemu rokometu vnaša dodatnega življenja.