DomovProsti časS kolesom na avtobus brezplačno

S kolesom na avtobus brezplačno

Prosti časŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Med letošnjo kolesarsko sezono bosta ob koncih tedna na relaciji med slovensko Istro, Krasom in Gradežem vozila kar dva brezplačna avtobusa s prikolico, t. i. KoloBus. Čezmejnemu, na trasi med Koprom in Gradežem, ki je premierno vozil že minulo sezono, se letos pridružuje še avtobus, ki bo povezoval Koper in Kras. Obe povezavi, ki sta sofinancirani iz projektov Inter Bike II in Medcycletour, bodo medijem predstavili v soboto, 18. maja, s poskusno vožnjo od Kopra do Sežane. Projekt so minuli konec tedna predstavili tudi v italijanskem Tržiču, predstavitve se je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Patrik Peroša.  

Čezmejni KoloBus med Koprom in Gradežem v okviru projekta Inter Bike II bo letos vozil že drugo sezono. Vožnje bo začel 8. junija in bo v mesecu juniju na voljo vse štiri konce tedna, nakar bo sledil premor. Na cesto bo znova šel zadnji konec tedna v avgustu in bo vozil vse do Barkovljanke v oktobru.

Ob sobotah bo vozil iz Gradeža (odhod z avtobusne postaje ob 9. uri) do Kopra in nazaj v Gradež (odhod z glavne koprske avtobusne postaje ob 17.30), ob nedeljah pa ravno obratno, in sicer iz Kopra (odhod z glavne avtobusne postaje ob 8.30) do Gradeža in nazaj (odhod z avtobusne postaje v Gradežu ob 17.30). Zaradi lažje organizacije je priporočljivo mesto na avtobusu predhodno rezervirati, junija na telefonsko številko: +39 334 6000121 oz. po e-pošti booking@comune.monfalcone.go.it, avgusta, septembra in oktobra pa na telefonsko številko: +386 40 470 644 oz. po e-pošti info@activekoper.si ali na www.bit.ly/bicibus-SI.  Urnika obeh linij bosta objavljena tudi na avtobusnih postajah in v Turistično informacijskem centru, več informacij o kolesarskih poteh in/ali dodatnih kolesarskih izletih, pa si lahko preberete tudi na www.activekoper.si.

Letos se čezmejnemu avtobusu pridružuje še prva krožna povezava med slovensko Istro in Krasom, ki bo v okviru projekta Medcycletour začela voziti že to nedeljo, 19. maja. Avtobus s prikolico za kolesa bo na krožni relaciji Koper – Kozina – Škocjanske jame – Divača – Štanjel – Sežana – Lipica – Kozina – Koper vozil vse vikende do konca septembra. Odhod bo z glavne koprske avtobusne postaje trikrat dnevno, ob 8., 13. in 18. uri. Predhodne rezervacije niso potrebne.

Brezplačni storitvi bosta zaživeli v okviru dveh evropskih projektov, Medcycletour in Inter Bike II, ki sta sofinancirana iz programov Interreg Mediteran in Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Namen prvega je promocija nekaj manj kot šest kilometrov dolge evropske kolesarske poti EuroVelo 8, ki poteka od španskega Cádiza do Cipra, Slovenijo pa prečka v slovenski Istri po nekdanji železniški trasi Parenzani.

Medtem ko je namen projekta Inter Bike II, v okviru katerega je bila lani poskusno uvedena multimodalna storitev prevoza koles z avtobusom, spodbujati uporabo trajnostnih oblik prevoza ob čezmejni kolesarski trasi Adriabike, ki povezuje Kranjsko Goro z Ravenno.

Projektni partnerji slednjega (Regionalni razvojni center Koper kot vodilni partner, Mestna občina Koper, Občina Tržič, Vegal in Razvojna agencija ROD Ajdovščina, skupaj z Občino Izola in Deželo Furlanijo-Julijsko krajino) so se odločili za poskusno vpeljavo specializiranih avtobusnih linij zaradi vedno večje priljubljenosti kolesarskega turizma in promocije naše regije kot zanimive kolesarske turistične destinacije.

Potem ko so projekt brezplačnega avtobusa med Koprom in Gradežem minuli konec tedna uspešno predstavili v Tržiču, ga bodo to soboto, 18. maja, javnosti in medijem predstavili še v Kopru. Predstavitve se je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Patrik Peroša.