DomovŠportSedmi mednarodni turnir v govorečem pikadu za pokal Mestne občine Koper

Sedmi mednarodni turnir v govorečem pikadu za pokal Mestne občine Koper

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek in soboto je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper gostilo sedmi mednarodni turnir v govorečem pikadu. Dogodka se je v imenu Mestne občine Koper udeležil koprski podžupan, zadolžen za področje športa, Patrik Peroša. 

Za slepe in slabovidne je govoreči pikado veliko več kot le igra ali hobi. Ta jim namreč omogoča boljšo prostorsko orientacijo, še posebej pomembno vlogo pa ima v družbenih trenutkih slepih oseb in spodbujanju tekmovalnosti. Zlasti otroci se lahko skozi tovrstno igro tudi učijo.

Govoreči pikado je inovativna športna in družbena aktivnost, ki je med slabovidnimi izredno priljubljena. Od klasičnega pikada se razlikuje po tem, da je prilagojen slabovidnim osebam, saj je opremljen z govornim programom in zvočnim signalom, ki pripomoreta k boljši orientaciji, in sicer tako, da oznanjata, kdaj naj posameznik sproži strel proti pikadu ter obvestita o zadetem polju in zgrešenem strelu.

Prireditev je organiziralo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper. Tekmovanje je mednarodnega značaja, saj se v njem lahko pomerijo ekipe iz različnih držav. Na turnirju so sodelovale ekipe iz Banja Luke, Bara, Beograda, Kopra, Novega Sada, Pulja, Reke in Sarajeva. Po seriji napetih bojev je zmago na govorečem pikado turnirju odnesla ekipa Reke, drugouvrščena je bila ekipa iz Novega Sada, tretje mesto pa je pripadlo ekipi iz Banja Luke.

Turnir v govorečem pikadu je enkratna priložnost za slepe in slabovidne osebe, da stopijo skupaj in doživijo izjemni družbeni trenutek. Takšni dogodki in tekmovalci, ki se ga udeležujejo, dokazujejo, da invalidnost ni konec družbenega življenja, temveč začetek novega pogleda na svet. Dogodek je potekal na mednarodni ravni in je tako prevzel vlogo kulturnega mostu med različnimi državami.