DomovNoviceSkomina prvi Slovenec, ki bo sodil na svetovnem prvenstvu

Skomina prvi Slovenec, ki bo sodil na svetovnem prvenstvu

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Damir Skomina bo kot prvi slovenski nogometni sodnik v zgodovini samostojne Slovenije sodil na svetovnem prvenstvu, saj ga je Mednarodna nogometna zveza Fifa, skupaj s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertom Vukanom, uvrstila med evropske sodnike, ki bodo delili pravico na prvenstvu v Rusiji.

41-letni Koprčan, ki je na mednarodni listi sodnikov od leta 2003 in že vrsto let spada v t. i. elitno skupino evropskih sodnikov, prvič sodil na svetovnem prvenstvu v članski kategoriji. S tem postaja prvi Slovenec v zgodovini samostojne države, ki ga je doletela čast deliti pravico na največjem nogometnem tekmovanju.

Slovenska sodniška trojka bo ena izmed desetih evropskih sodniških ekip na SP. Izbor sodnikov je potekal praktično od zadnjega svetovnega prvenstva v Braziliji, Skomina pa se je s pomočnikoma tako udeležil več strokovnih usposabljanj in preizkusov pod okriljem Fife, nazadnje pred tednom dni v Dubaju.

Damir Skomina bo prvi Slovenec, ki bo sodil na svetovnem prvenstvu.

V kvalifikacijah za prihajajoče svetovno prvenstvo je slovenska sodniška ekipa, ki jo vodi Skomina, sodila tri tekme, lanskega junija pa je pravico delila tudi na pokalu konfederacij v Rusiji.

Koprčan ima bogate izkušnje z največjih tekem

Svetovno nogometno prvenstvo bo v 11 ruskih mestih potekalo med 14. junijem in 15. julijem.

Skomina je vse od sezone 2011/12 sodil polfinalno tekmo enega izmed evropskih tekmovanj, od tega dvakrat polfinale lige prvakov, štirikrat polfinale evropske lige. Leta 2012 je sodil tudi evropski superpokal, na evropskem prvenstvu 2012 in 2016 pa tudi četrtfinalni tekmi. Lani mu je Uefa dodelila sojenje v finalu evropske lige med Manchester Unitedom in Ajaxom, v letošnjih izločilnih fazah evropskih tekmovanj pa je sodil tekmo osmine finala lige prvakov med Barcelono in Chelseajem.