DomovŠportSlovenska obala že pripravljena na ironmane

Slovenska obala že pripravljena na ironmane

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Prireditelji in udeleženci prvega polovičnega ironmana v Sloveniji, I Feel Slovenia ironman 70.3 z nestrpnostjo odštevajo dneve do starta, ki bo 23. septembra ob 8. uri v Kopru. Priprave so potekale po načrtih, prijavna mesta so zapolnili do zadnjega kotička, medalje na cilju pa bo podeljevala nekdanja alpska smučarka Tina Maze.

Prireditelji prvega ironmana v Sloveniji so sredi avgusta sporočili, da so dogodek razprodali, prijavilo se je 1400 tekmovalcev iz 48 držav. Največ “jeklenih mož” prihaja iz Italije, sledijo Slovenija, Avstrija, Nemčija, Velika Britanija. Povpraševanja pa še vedno obstaja, čeprav startnih mest ni več na voljo.

“Če bi letos imeli na voljo 1800 mest, bi jih razprodali. Začeli smo že z predrezervacijami za naslednje leto,” je na novinarski konferenci v Kopru pojasnil direktor tekmovanja Milan Eržen.

“Vse poteka po ustaljenih tirih. Imamo vsa dovoljenja, vse je dogovorjeno. Imeli bomo lep dogodek, z ogromno tekmovalcev in gledalcev v Kopru in na slovenski obali,” je dodal Eržen in razkril majico “finisherjev”, ki med ironmani velja za zelo dragocen spominek.

Triatloncem bo na cilju medalje podeljevala nekdanja slovenska šampionka v alpskem smučanju Tina Maze.

Dogodek zaradi same narave predstavlja priložnost za predstavitev Slovenije kot zelene, aktivne destinacije in organizatorke odličnih dogodkov. Pripravljamo študijsko potovanje po Sloveniji za predstavnike zalivskih držav. V soboto bodo spoznavali slovenijo, v nedeljo pa si bodo ogledali tekmovanje,” je aktivnosti Slovenske turistične organizacije pojasnila direktorica Maja Pak.

Povsem jasne so že posamezne trase. Do sprememb v zadnjih tednih ni prišlo, prireditelji pa opozarjajo, da se zaporam zaradi dogodka ne bo mogoče izogniti. Prosijo, da upoštevajo navodila spremljevalcev na trasi in si vzamejo čas za spremljanje dogodka ter navijanje. Start plavalnega dela bo ob 8. uri, ob 17. uri pa bodo tiste, ki še ne bodo prišli do cilja, umaknili s trase, kot je v skladi s pravili ironmana.

Še največ težav bi lahko bilo v primeru slabega vremena na plavalnem delu, tudi za to pa imajo prireditelji pripravljeni rešitev. “Pripravljeni smo na slabe vremenske razmere. Burja načeloma ne bi smela motiti. V primeru slabih razmer, bo razdalja krajša,” je pojasnil direktor plavalnega dela Vedran Žagar.

Polovični ironman je sicer tekma, sestavljena iz 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesarjenja in 21,1 kilometra teka. Slovenski prireditelji so dobili triletno licenco, v prvi izvedbi bodo nastopali le rekreativci oziroma tako imenovani tekmovalci v starostnih skupinah. Ob tem so že potrdili, da bo druga izvedba ironmana 22. septembra 2019.

Start in cilj največjega triatlonskega dogodka v zgodovini Slovenije bosta v Kopru. Plavalni del bo potekal v Kopru, kolesarski del bo šel čez Luko Koper, Ankaran, v Italijo in nazaj v Slovenijo čez Osp, Sveti Anton, v Koper, Šmarje, Izolo in Koper. Tek bo potekal po Kopru, ob obalni cesti do Izole, po starem delu mesta in nazaj v Koper do cilja.

Že v soboto bodo dogodek odprli otroci, zanje v Izoli pripravljajo t. i. Ironkids.