DomovŠportUspešno izvedena 29. Regata Capris

Uspešno izvedena 29. Regata Capris

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Sobota v Žusterni je minila v znamenju vodnega športa. Na sporedu je bila že tradicionalna 29. Regata Capris, ki je v Koper privabila okrog 150 tekmovalcev, mnoge tudi iz tujine. Izkazali so se tudi domačini iz Kajak kanu kluba Žusterna, ki so v skupnem seštevku točk zasedli drugo mesto.

Tekmovalci so se med seboj pomerili v kajakih enosedih in dvosedih ter v kanujih. Veslali so na različno dolgih progah, in sicer na dolžini 500 metrov in 200 metrov, med kopališčem v Žusterni in ustjem Badaševice. Kategorije so vključevale cicibane/-nke, mlajše in starejše dečke in deklice, mlajše in starejše mladince in mladinke in člane/-ice. Tudi letos so se na vodo podali mešani pari v kajaku dvosedu. Ob vsem naštetem pa je potekala še izbirna tekma za mladince/-ke, ki so se na osnovi rezultatov uvrstili v reprezentanco za Olimpijske upe.

Med člani je najboljši čas na razdalji 200 m dosegel Malin Titorič iz KKK Orka, ki se je najbolje odrezal tudi v dvojcu z Matejem Ivančičem na isti razdalji, na 500 m pa sta pristala na drugem mestu; drugi je bil Simon Blaževič iz KKK Ankaran, tretji pa David Franca iz KKK Žusterna, ki je bil v dvojcu s Sebastijanom Blažkom drugi, na 500 m pa sta bila prva. Najboljša med članicami je bila Szilvia Kollo iz KKK Orka, za njo pa sta se uvrstili še Slovakinja Barbara Moravčikova in Metka Volk Štefič iz KKK Žusterna.

V Žusterni se je zbralo ogromno mladih. Foto: Mirjana Blažek

Med mladinci so se na razdalji 500 m najbolje odrezali Tit Faletič iz KK Soške elektrarne, Miha Fartek iz KKK Bohinj ter Filip Toplikar iz KKK Žusterna, na 200 m pa je bil najboljši Dar Veter Larikov (KKK Žusterna), ki je bil v dvojcu s Petrom Karasom na razdalji 500 m drugi, za njim pa še Miha Fartek in Tit Faletič, ki pa se je v dvojcu z Alenom Mugerlijem na 500 m uvrstil na najvišjo stopničko.

Med mladinkami je bila tako na 500 m kot tudi na 200 m najboljša Ula Valentič, druga je bila Urška Radovac (obe KKK Žusterna), tretja na 500 m je bila Katja Arh iz Bohinja, na 200 m pa Maja Hočevar iz KKK Orka. V dvojcu na 500 m sta moči združili in bili najboljši Slovakinja in Srbkinja – Barbara Moravčikova in Antonia Horvat Panda, za njima sta drugi v cilj priveslali Ula Valentič in Katja Volk Štefič, tretji pa sta bili Metka Volk Štefič in Lea Prodan.

Koprčanom v skupnem seštevku srebro

Med kanuisti je bila na obeh razdaljah enaka razvrstitev: prvi je bil Simon Požek iz KKK Orka, drugi je bil Dean Jakomin iz KKK Adria in tretji Andrea Tarditi iz italijanskega kluba Savona. Na razdalji 200 m je nastopila tudi edina kanuistka Ivana Pieri iz Monfalcona.

Tudi letos so bili podeljeni pokali za skupen seštevek točk trem najboljšim klubom. Najboljši so bili Ankarančani – KKK Orka s skupaj 289 točkami, le s sedmimi točkami razlike je drugo mesto zasedel domači KKK Žusterna, tretji pa so prav tako bili Primorci, a iz severnega konca: KK Soške elektrarne z Mosta na Soči s skupno 127,5 točkami.  

Kot je povedala predsednica kluba organizatorja, Zdenka Ponomarenko, je bila regata odlično izvedena, pri čemer pa, tako Ponomarenkova, “je potrebno poudariti, da brez podpore staršev tekmovalcev, prijateljev in drugih prostovoljcev ter lokalnega okolja regate ne bi mogli tako uspešno izpeljati.”

Ponomarenkova, ki si skupaj z drugimi člani kluba prizadeva, da bi se podmladek povečal, še dodaja: “Radi bi povabili vse tiste, ki bi se želeli preizkusiti v veslanju, da nas obiščejo na točki ACTIVE Koper, ki je stacionirana na plaži v Žusterni in v Centru vodnih športov, katerega otvoritve se veselimo in jo tudi že nestrpno pričakujemo. Na voljo pa smo tudi v prostorih kluba, na isti lokaciji, a v novi preobleki v Žusterni – vsak dan v avgustu zjutraj in popoldan. V septembru pa bomo v okviru akcije ‘Dnevi odprtih vrat koprskega športa’ omogočili vsem zainteresiranim prosto vadbo v popoldanskem času. Med našimi načrti je tudi nadaljevanje uspešnega sodelovanja s podjetji, ki jim nudimo športne dneve za zaposlene, npr. team buildinge in podobno. Letos smo za otroke pripadnikov Slovenske vojske tako že organizirali dva športna dneva, na katerih nas je skupaj obiskalo okrog 80 otrok, ki so spoznali in se tudi sami preizkusili v veščinah tega lepega športa. Z Medgeneracijskim centrom Morje iz Kopra pa bomo celo poletje izvajali kajakaški krožek vsak četrtek od 18. ure dalje, tako da se veselimo tudi mlajših po srcu.”