DomovProsti časV Koper se je vrnil Laser Europa Cup

V Koper se je vrnil Laser Europa Cup

Prosti časŠportTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Evropski pokal razredov laser se je po letu premora vrnil v Koper. Druge največje jadralske prireditve v slovenskem morju se bo ta konec tedna udeležilo 230 krmarjev iz 15 držav, vključno z evropsko prvakinjo v enosedu laser 4.7 Giorgio Cingolani. Glavno slovensko orožje v koprskem zalivu bosta sestri Kim in Lin Pletikos ter olimpijski kandidat Žan Luka Zelko.

Jadralni klub Jadro Koper bo vse do nedelje gostil prvo etapo evropskega pokala razredov laser, ki se od 2012 redno začenja v Sloveniji. Uvodna tekma je bila Italiji izjemoma dodeljena le lani, ko je mednarodno združenje EurILCA spremenilo sistem izbora prizorišč.

Jadralni klub Jadro se je v minulih sezonah večkrat izkazal kot organizator velikih mednarodnih športnih dogodkov ter občutno pripomogel k uveljavitvi Kopra kot destinacije za športni turizem. To so uvideli tudi naši gostje, ki se množično vračajo k nam, čeprav nas lani ni bilo na koledarju evropskega pokala,” je s prepoznavnostjo prireditve zadovoljen predsednik kluba Vojko Petrič.

Pozitivne učinke tekmovanja bo občutila tudi širša lokalna skupnost, saj bodo športniki in njihovi spremljevalci v času dogodka obogatili utrip mesta ter ustvarili približno 1000 nočitev, priložnost za dodaten zaslužek pa bodo imeli ne nazadnje tudi gostinci in trgovci.

Danes se je začelo zares

Jadralci razredov laser so se na regatnem polju prvič pomerili v petek ob 11. uri. Najprej se je izza startne linije pognala skupina 28 laser standrardov, sledila ji je flota 94 laser radialov in na koncu še 105 laserjev 4.7.

Za 29 slovenskih krmarjev bo tekmovanje tudi tretja izbirna regata, na podlagi katere bo sestavljena reprezentanca za evropsko in svetovno prvenstvo, vsem sodelujočim pa se bodo dosežene točke štele v končni rezultat Evropskega pokala za leto 2019. Ta se bo tradicionalno zaključil na otoku Hvar, kjer bo na predvečer novega leta razglašen skupni zmagovalec.