DomovŠportV Kopru prvo stalno igrišče pandola

V Kopru prvo stalno igrišče pandola

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Na svoj račun prihajajo ljubitelji tradicionalne igre pandolo – Mestna občina Koper je namreč prisluhnila potrebam Zveze društev igre pandolo Slovenije in zagotovila igrišče, na katerem bodo lahko društva kot tudi posamezniki trenirali in organizirali turnirje oz. tekmovanja v tej športni panogi.

Da je koprska občina športu prijazna občina, priča tudi dejstvo, da se je nemudoma odzvala na potrebe obalnih društev igre pandolo, ki nimajo igrišča za treninge in organizacijo pandolo turnirjev. S pobudo so se obrnili na koprskega podžupana Patrika Perošo, zadolženega za področje športa, ki je skupaj z ravnateljem Srednje tehniške šole Koper Iztokom Drožino poiskal trajno rešitev – zunanje betonsko igrišče za šolo, ki v popoldanskem času ni v uporabi. Na njem bodo v naslednjih mesecih zarisali igralno polje za pandolo, uporabljati ga bodo začeli septembra.

»Na občini smo veseli, da smo lahko zagotovili prostor za treniranje in tekmovanje športu, ki ima tako bogato tradicijo. Nenazadnje je igra pandolo registrirana kot nesnovna kulturna dediščina, zato je prav, da jo ohranjamo in ji namenjamo posebno pozornost,« je ob tem dejal koprski podžupan Patrik Peroša, ki se zaveda, da je stalno igrišče ena pomembnejših pridobitev za društva pandolo.

To potrjuje tudi podpredsednik Zveze društev igre pandolo Slovenije Vučko Daničič, ki pravi, da pandolo ni zgolj šport oz. igra, ampak tudi in predvsem dediščina našega prostora in naše kulture. »Če želimo, da gre v korak s časom, smo morali ločiti revijalni, turnirski del, ki je namenjen obujanju tradicije, od tekmovalnega dela. Za slednjega smo potrebovali igrišče, torej fiksno lokacijo z zarisanim igriščem za pandolo,« je še dodal. Za to so si v zvezi društev prizadevali že dalj časa, saj bo nova pridobitev poenostavila organizacijo treningov, izpeljavo ligaškega tekmovanja, kot tudi vpis novih članov, ki so ključni za nadaljevanje te tradicije v prihodnje. »S tega vidika gre zahvala Mestni občini Koper in Srednji tehniški šoli Koper, ki sta se takoj odzvali na naše potrebe in zagotovili pogoje za igranje pandola.«