DomovArhivBoris Popovič: »Tudi na koprskem sodišču lahko pričakujete pošteno sojenje

Boris Popovič: »Tudi na koprskem sodišču lahko pričakujete pošteno sojenje

ArhivNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je koprsko okrožno sodišče Borisa Popoviča in Georgija Bangieva oktobra lani oprostilo vseh obtožb v zvezi z menjavo zemljišč nad Dolinsko in v Valdoltri, in potem ko se je na to odločitev pritožilo državno tožilstvo, je danes višje sodišče v Kopru zavrnilo pritožbo slednjega. Razsodbe sicer ni izreklo, saj Georgija Bangieva ni bilo v sodni dvorani, vendar bo v kratkem izdalo zavrnilno sodbo.

Obravnava je bila sicer zgolj formalne narave. Kot je povedal višji sodnik Aleš Arh, se je tožilstvo pritožilo “zaradi zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja”. Višje sodišče je ob tem ugotovilo, da bi očitano kaznivo dejanje ustrezalo milejši obliki pravne klasifikacije, na kar je ves čas postopka dokazovala tudi obramba.

Poenostavljeno to pomeni, da so tako Popoviču kot Bangievu sodili za »težje« kaznivo dejanje, kot bi jima sicer lahko, če bi ga seveda storila. Za milejše dejanje v kazenskem zakoniku ni opredeljena le nižja kazen, ampak tudi krajši zastaralni rok. In prav to je bila podlaga, da je višje sodišče zavrnilo pritožbo državnega tožilstva in bo, kot napovedano, izdalo tudi zavrnilno sodbo. To dokazuje, da je bila pritožba tožilstva na prvostopenjsko odločitev, povsem neutemeljena in brez pravne podlage – spomnimo naj, da je prvostopenjsko sodišče oba obtožena oprostilo vseh obtožb.

Krajši komentar zagovornika Uroša Čopa in župana Borisa Popoviča si lahko ogledate v spodnjem videu.

Obtožnica zoper župana Borisa Popoviča in je bila sicer vložena že 25. januarja 2012, tožilstvo pa je Popoviču očitalo zlorabo uradnega položaja z namenom, da bi drugemu, v tem primeru Mladenu Rudonji, pridobil veliko protipravno premoženjsko korist, predstojnik koprskega urada za okolje in prostor Georgi Bangiev pa naj bi mu pri tem dejanju naklepno pomagal.

Z menjavo parcel nad Dolinsko in v Valdoltri naj bi po nebulozni obtožnici sodeč občino oškodovala kar za 194 tisoč evrov, čeprav za to ni bilo prav nobenih dokazov in je šlo zgolj za gradnjo vodovoda in druge prepotrebne infrastrukture. Kako nesmiseln je bil celoten proces, priča tudi dejstvo, da je tožilstvo celo po zaslišanju številnih prič, ki so dokazovale, da so vsi očitki, ki izhajajo iz obtožnice, iz trte izviti oziroma izmišljeni, ter po zaslišanju sodnega izvedenca, obtožnico modificiralo. Slednja ni več govorila o domnevnem enormnem oškodovanju v višini 194 tisoč evrov, ampak je očitala le desetino tega zneska, 19.151,55 evrov. Poleg tega pa je pri modifikaciji obtožnice tožilstvo »pozabilo« spremeniti njen prvi del, ki je govoril o domnevni protipravno pridobljeni koristi od prodaje omenjenih parcel Mladenu Rudonji – ta naj bi znašala okrog 50 tisoč evrov – zaradi česar je bila obtožnica še nesklepčna.

V prah se je tako sesul še en mukotrpen, dolgotrajen in za davkoplačevalce obremenjujoč sodni proces proti županu Boris Popoviču in to zaradi povsem običajne in zakonsko predvidene menjave parcel. Ta je bila povrh vsega nujna, da je občina sploh lahko izpeljala načrtovano gradnjo komunalne infrastrukture, nato pa še stolpičev z neprofitnimi stanovanji in stanovanji za mlade družine. In tako se je dokončno zaključil še eden v seriji nastavljenih sodnih procesov, katerih namen je zgolj in samo eden: sleherno dejanje župana in občine predstaviti kot kriminal.