DomovArhivGledališče ob morju – 500 in 15 let ljubezni in gledališča

Gledališče ob morju – 500 in 15 let ljubezni in gledališča

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Gledališče ob morju – 500 in 15 let ljubezni in gledališča – včerajšnja premiera dokumentarnega filma, ki so ga ob 15. obletnici Gledališča Koper  posneli v Regionalnem RTV centru Koper-Capodistria -,  je bila uvertura  v  podelitev tantadrujev, nagrad  treh primorskih gledališč (SNG Nova Gorica, SSG iz Trsta in Gledališča Koper). Za igralsko stvaritev je bil nagrajen Rok Matek za vlogo Marije v predstavi Trio, za gledališki dosežek pa ustvarjalna ekipa iste predstave, nastale v produkciji Gledališča Koper.  Za življenjsko delo je tantadruja dobil Boris Cavazza.

Prav Cavazza je bil osrednja osebnost včerajšnjega večera in to ne samo zaradi nagrade, ampak tudi zaradi povezanosti s koprskim gledališčem, kar je bilo odlično pokazano prav na filmskem platnu. V Gledališču Koper se je tudi upokojil.

Gledališko-glasbena predstava Trio na besedilo Gašperja Tiča, v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališča Koper, ki so jo premierno uprizorili  lani, je redko viden primer uspešnega zlitja ustvarjalnih energij pri doseganju jasno zamišljenega uprizoritvenega cilja. Gre za komedijo s songi, ki želi v prvi vrsti zabavati, vendar pri tem nikoli ne zapade v cenenost ali pretiranost, temveč svoj razvedrilni učinek gradi na temeljitem poznavanju žanrskih zakonitosti in njihovem upoštevanju pri odrski realizaciji. Trojica nastopajočih – Uroš Smolej, Daniel Dan Malalan in Rok Matek – lahko v predstavi  izkaže ves svoj razkošni komedijski (in tudi pevski) talent, je med drugim zapisala žirija.

Dobitnik tantadruja za najboljšo vlogo Matek je Marijo, dežurno žrtev draženja med sestrami Novak, ustvaril kot krščansko togo vzgojeno žensko v poznih 30. letih, ki jo “pregreha” sicer mika, a ji globoko vsajeni sram in zadržanost preprečujeta, da bi dokončno strla okove vzgoje.V komedijsko podani zgodbi je ta figura prikazana s sočnim izražanjem lastnosti. Upodobitev plahe Korošice, ki v triu vzpostavi nasprotje s polsestrama, temperamentnima Primorkama, pa zajame še njene druge značajske poteze. Ti polno zaživijo v značilni obarvanosti Marijine narečne pripadnosti, igralsko naštudirane in govorno prepričljivo oblikovane, kar se navsezadnje zlije s samo prelevitvijo igralca v ženski lik, ki mu z značajsko natančno izdelano gestiko in mimiko občinstvo zlahka verjame, piše v utemeljitvi.

Žirija, ki so jo sestavljali Aleš Valič (predsednik) ter Gregor Butala in Ana Perne, je ocenjevala devet prijavljenih predstav iz treh primorskih gledališč – Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta in SNG Nova Gorica, ki so nagrado ustanovile.

Tantadruja za življenjsko delo je izbrala žirija v sestavi Dušan Mlakar, Majda Suša in Marij Čuk.