DomovArhivNapadi na bankomate

Napadi na bankomate

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Policija ponovno opozarja na previdnost pri dvigovanju gotovine na bankomatu. V zadnjem obdobju so policisti tudi na Koprskem obravnavali več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, znane tudi pod imenom “cash trapping”.
V teh primerih storilci s pomočjo lepila ali obojestranskega lepilnega traku namestijo letev na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu. Postopek dviga gotovine za uporabnika poteka kot običajno. Ob koncu dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, pa zaradi nameščene letve to ni mogoče.
Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in bankomat zapustijo. Storilci nato na bankomatu odstranijo letev z zagozdenim denarjem in si na škodo uporabnikov nezakonito prilastijo denar, ki ga je dvignil uporabnik.
Policija zato uporabnikom bankomatov svetuje, naj pred dvigom preverijo režo za izdajo gotovine, ki mora biti prosto dostopna in se ob uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Ko je reža manipulirana z letvijo, ostane negibna, prav tako se letev običajno zlahka odstrani.
Če bankomat po odobrenem dvigu ne izplača gotovine, naj uporabniki preverijo stanje na svojem računu. Če je transakcija stornirana, ostane stanje na računu nespremenjeno. Če je stanje po odobreni transakciji zmanjšano, bankomat pa ni izplačal denarja, naj uporabniki pokličejo skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno na zadnji strani plačilne kartice. Ob tem naj ostanejo pri bankomatu.
Policisti tudi svetujejo ljudem, naj bodo pozorni na morebitne neznance v bližini. Storilci namreč “običajno spremljajo potek dogajanja na bankomatu, prav tako obstaja možnost, da vas z namenom, da zapustite kraj, poskušajo zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje”.
Če posameznik na bankomatu odkrije nameščeno letev, ali če sumi, da je bankomat manipuliran, naj o tem obvesti policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00, navajajo na Generalni policijski upravi.