DomovKolumneKOLUMNA: Če bi Portorož sledil koprskemu ritmu razvoja …

KOLUMNA: Če bi Portorož sledil koprskemu ritmu razvoja …

KolumneTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V predvolilnem obdobju si ljudje vzamejo malo več časa za razmislek o tem, kako se razvija njihov kraj. In pri tem seveda primerjajo razvoj svoje občine z drugimi, še posebej če so razlike zelo vidne.

Tudi te dni se sproža polemika o tem, zakaj Piran stagnira medtem, ko Koper cveti. Ta polemika pa se je še dodatno razvnela, ko je koprski župan Boris Popovič objavil nekaj video blogov, ko so ga v Portorožu ustavljali ljudje in tarnali nad umiranjem kraja, ki je bil nekoč na evropskem zemljevidu turizma.

Kot otrok sem v osemdesetih letih vsako poletje delal v turizmu in se zato dobro spomnim, kak turistični biser je bil. Ko smo prodajali pijačo in prigrizke po portoroški plaži, smo se komaj premikali med množico turistov z vseh koncev Evrope. Casino Portorož je postavil Portorož ob bok najbolj zvenečim italijanskim in francoskim turističnim metropolam. Odmevni dogodki so v kraj privlačili bogate turiste in celotna skupnost je uživala sadove tistih časov. In danes?

Spomnim se tudi Kopra takrat. Seveda je imelo mesto svoj šarm in dušo, kot je to značilno za obmorska mesteca. A za zunanje obiskovalce je bilo mesto sivo in dolgočasno. Ne poznam nikogar, ki bi se odločil, da bi šel takrat na kavo ali tortico v Koper. Obiskovalci so se peljali mimo do cvetočega Portoroža in šarmantnega Pirana. Infrastruktura je bila dokaj dotrajana, odmevnih dogodkov ni bilo… In danes?

Prav primerjava teh dveh občin najbolje prikaže razliko v viziji in vodenju, ki je iz nekoč sivega Kopra zgradila bleščečo zgodbo o uspehu, nekoč božanski Portorož pa pahnila v današnjo sivino.

Kritiki bodo rekli, da Koper ni turistično mesto, ker nima hotelov. To je res. Koper se glede tega nikoli ne bo mogel primerjati s Portorožom, ki je zgrajen kot turistično letovišče in je glede tega še vedno v slovenskem vrhu. Toda turizem niso samo postelje v hotelih. Turizem so tudi dogodki, ponudba na ulici, infrastruktura in čiste ulice, zgodovinske zgodbe, ki jih zna muzej na privlačen način predstaviti javnosti … Turizem so predvsem doživetja. In v teh Koper daleč prekaša Portorož.

Slovenski turizem cveti in iz leta v leto dosega nove rekorde. Nekateri kraji so znali ujeti val te konjukture in tudi na periferiji razviti ponudbo in doživetja, ki navdušujejo obiskovalce. Nekdanji biser slovenskega turizma pa ni sledil temu valu, temveč zaspal. Se spomnite pred leti zabavne akcije lokalne mladine, ki je kraj preimenovala v Mortorož? Kako dobro so zadeli bistvo problema.

Nauk te zgodbe je pomemben za vse občine v državi. Razlika med zaspanostjo in razvojem je v viziji in voditeljskih sposobnostih županov. Ti naredijo razliko in to lahko opažamo povsod po Sloveniji.

Zato ob razmisleku o tem, ali se boste sploh udeležili volitev in koga boste volili, primerjajte tudi razvoj v različnih občinah. To velja tako za občanke in občane Kopra, saj se nekateri več ne spomnijo nekdanje sivine mesta in jih lahko na to opominja prav današnji izgled Portoroža. Velja pa seveda tudi za občanke in občane Pirana, ki lahko v Kopru vidijo zgled, ki bi tudi njih navdihnil za nov razvojni zagon. Vaš glas je pomemben in lahko naredi razliko, ki jo danes vidite, ko primerjate Koper in Portorož. Razmislite.

Sebastjan Jeretič