DomovKulturaBarufe na Primorskem poletnem festivalu

Barufe na Primorskem poletnem festivalu

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Soprodukcija Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, Istrskega narodnega gledališča – Mestnega gledališča Pulj in SNG Nova Gorica so sprejele velik izziv. Skupaj so pripravili pravo gledališko poslastico z naslovom Barufe.

»Če politika zaradi vsesplošne barbarizacije ni sposobna dialoga, je v kulturi, v gledališču pa sploh, permanentna potreba po njem.« S temi besedami je ob izteku gledališke sezone Gledališča Koper in pred zadnjo letošnjo premiero, krstno izvedbo  komedije Barufe, v soprodukciji štirih gledališč iz treh držav, sklenil režiser Vito Taufer.

Predstava bo v okviru Primorskega poletnega festivala v sredo, 21. junija, v Kopru, v petek, 23. junija, v Pulju in v nedeljo, 25. junija, v Kromberku. Jeseni prihaja v vsa štiri gledališča.

Foto: Jaka Varmuž / Gledališče Koper

Včerajšnja novinarska konferenca, na kateri so predstavo Barufe predstavili, se je pravzaprav začela z »barufami«, saj so bili prisotni deležni ščepca predstave, s katero so ustvarjalci v melodičnem in slikovitem Goldonijevem jeziku prepoznali klic, da na gledališkem odru spregovorijo v bogati paleti jezikov in narečij Istre (kar šest jih je). V hudih in komičnih zdrahah Goldonijeve študije o divjih in pregovorno prepirljivih ribičih iz Chioggie so prepoznali  »barufe« zdajšnjega  časa in prostora, ter populistične politične in ekonomske mahinacije in manipulacije z nezadovoljnostjo in neizobraženostjo ožigosane in na socialno margino izrinjene človeške skupnosti.

Barufe vas zapeljejo v obdobje Avstro-Ogrske

Igro je priredil Predrag Lucić, hrvaški novinar, dolgoletni urednik Feral Tribune, politični analitik in eden najbolj duhovitih satirikov širšega kulturnega prostora, ki je poleg Iztoka Mlakarja tudi avtor songov, svojevrstna pa je tudi glasba, saj oživi istrska lestvica, glasbo pa v živo igra njen avtor, sicer istrski virtuoz na kitari Damir Halilović-Hal.

Barufe so projekt štirih profesionalnih gledališč treh držav, Istrskega narodnega gledališča-Mestnega gledališča Pulj (Hrvaška), Gledališča Koper, Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica (Slovenija) in Slovenskega stalnega gledališča Trst (Italija).

Foto: Jaka Varmuž / Gledališče Koper

Direktorji in predstavniki slednjih, Gordana Jeromela Kaić iz Pulja, Katja Pegan iz Kopra, Maja Jerman Bratec in Marko Bratuš iz Nove Gorice ter Barbara Briščik iz Trsta, so si bili skupni, da gre za prvo tako veliko koprodukcijo in za velik izziv, predvsem režiser Vito Taufer, pa je v Goldonijevih ribičih  prepoznali današnje ribiče. Le da so Čožote, pomorščake, ribiče in gusarje iz Chioggie, divje in pregovorne prepirljivce, v igri zamenjali istrski, slovenski in hrvaški ribiči.

Zgodba je sicer postavljena v obdobje proti koncu Avstro-Ogrske, a bridka usoda ribištva se seli dalje. In zato gre pri Barufah za splet nečesa, kar morajo danes kulturniki početi namesto države.

Foto: Jaka Varmuž / Gledališče Koper

Projekt, ki so ga izpeljali profesionalci

Uprizoritev v soprodukciji Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, Istrskega narodnega gledališča – Mestnega gledališča Pulj in SNG Nova Gorica so pripravili: režiser Vito Taufer, avtorja songov Predrag Lucić in Iztok Mlakar, prevajalci Daniel Malalan, Petra Blašković, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nataša Tič Ralijan, scenograf Voranc Kumar, kostumografinja Barbara Stupica, avtor glasbe Damir Halilić Hal, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, oblikovalec maske Matej Pajntar ter igralci: Gojmir Lešnjak Gojc, Marjuta Slamič, Maša Grošelj, Rok Matek, Iztok Mlakar, Petra Blašković, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nika Ivančić, Luka Cimprič, Kristijan Guček, Igor Štamulak, Andrej Zalesjak in Gorazd Žilavec.