DomovKulturaIzmenjava glasbeno nadarjenih koprskih dijakov v Białystoku na Poljskem

Izmenjava glasbeno nadarjenih koprskih dijakov v Białystoku na Poljskem

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V letošnjem šolskem letu je Glasbena šola Koper izvedla izmenjavo mladih glasbenikov z glasbeno šolo Zespół Szkół Muzycznych im. Ignacego Paderewskiego iz Białystoka na severovzhodu Poljske.

Od 20. do 27. januarja 2017 je Koper gostil dva mlada oboista, enega violončelista ter učitelje te poljske glasbene šole. Udeležili so se vaj Simfoničnega orkestra Vladimir Lovec in z njim 25. januarja 2017 nastopili na koncertu dijakov UG, ki je potekal v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega.

Glasbena šola Koper je nato prejela vabilo iz Białystoka. Povabilu sta se odzvala pozavnista Alen Računica in Alojzij Rupar ter profesor pozavne Mirko Orlač. Na Poljskem so gostovali od 17. do 23. marca, nastopili pa so tudi na koncertu njihovega orkestra.

Foto: Glasbena šola Koper

Odlična izvedba skladbe The Armed Man – A Mass for Peace v poljsko-slovenski navezi

Orkester je odlično pripravil in vodil dirigent Kazimierz Dąbrowski. Pred nabito polno dvorano so izvedli dobro uro trajajočo skladbo The Armed Man – A Mass for Peace skladatelja Karla Jenkinsa iz leta 1999, ki je posvečena žrtvam vojne na Kosovu. Koncert je bil pravi spektakel, saj je ob simfoničnem orkestru in petih solistih nastopil tudi stočlanski pevski zbor. Koprski dijaki so se tako na vaji kot na koncertu izjemno izkazali.

Slovenski glasbeniki so si poleg mestnih znamenitosti in biotehniškega kampusa ogledali tudi umetniški licej. Še posebej pa so bili navdušeni nad novo operno-filharmonično hišo, ki je zgrajena v slogu moderne arhitekture 21. stoletja. Navkljub sodobnemu videzu se opera ponaša z vsemi elementi klasične opere. Dijaki so si v novi operni hiši ogledali generalno vajo Puccinijeve opere La Boheme.

Foto: Glasbena šola Koper

Iz Glasbene šole Koper so nam sporočili, da ravnatelj Iztok Babnik gostovanje v Białystoku ocenjuje kot zelo uspešno in da so z izmenjavo sklenili prijateljsko navezo in odprli vrata za ponovno sodelovanje. *