DomovKulturaSlikar Joso Knez s hladnimi barvami ustvarja toplino

Slikar Joso Knez s hladnimi barvami ustvarja toplino

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprčan Joso Knez je akademski slikar, ki je slikarstvo študiral na beneški Akademiji lepih umetnosti. Skozi življenje ga spremljata čopič in igra kontrastov, ki kljub občasni paleti hladnih barv daje občutek topline.

Takoj ko vstopite v njegov atelje, vas objame pozitivna energija, ki veje z njegovih slik. S sten vas pozdravijo abstrakcije in podobe dreves, ki vodijo v svet moške in ženske energije. Ti dve energiji se med sabo prepletata v neskončno lepoto ljubezni, razhajanj in močnih vezi.

“Drevesa so na nek način moj prvi sklop, v katerem je zajeta zgodba, ki jo snujem že dolgo. Med drevesi se nato v mojem ustvarjanju pojavita še pokrajina in figura. Rad upodabljam Dalmacijo, ki je moj rojstni kraj, in slovensko pokrajino, ki je moj dom že 50 let. Rdeča nit mojega slikanja sta ženska in moška figura, ki se na simbolni ravni pojavljata skozi vsa moja dela,” nam je zaupal Joso Knez.

Njegove slike odražajo močno globino, saj vanje daje delček sebe in svojega življenja.

Josa Kneza skozi življenje spremljata čopič in igra kontrastov, ki kljub občasni paleti hladnih barv daje občutek topline. Foto: ekoper.si

Svoboda je v otroški igrivosti

V podobah dreves so prikazani karakterji njegove mame, očeta, hčerke in tudi njega samega. Družina je njegov največji navdih. Rad se poigrava tudi z obrazi, ki se skrivajo v njegovih slikah, sicer pa se med slikanjem prepušča občutkom, zato rokam pusti, da se sprehajajo po platnu.

“Ob slikanju se osvobodim. Kot umetnik sem moral biti vedno pozoren, da me nek stil in navade niso zapeljali v rutino, imel sem to srečo, da so nam že na akademiji pustili vso svobodo pri ustvarjanju. Niso nam vsiljevali svojega stila, kljub temu pa do lastne umetniške svobode ni bilo lahko priti. Tako sem po akademiji našel svojo svobodo tako, da sem se kot slikar znova znašel v otroški igrivosti in packanju ter nato začel graditi svoj svet slikanja,” je o svojem umetniškem osvobajanju povedal Joso Knez.

Nogometaš, ki je postal umetnik

Na umetniško ustvarjanje je vplivala njegova življenjska pot. Kot slikar se je sprehodil skozi renesanso, impresionizem, ekspresionizem, abstrakcijo, modernizem … in ustvaril likovno poezijo stilov, ki se skrivajo v njem samem.

“Že zelo zgodaj se je v meni zgodil klik. Zelo dolgo sem bil namreč športnik. Igral sem nogomet, nato pa se je pri osemnajstih letih vse spremenilo. To se je odrazilo tudi na igrišču, kjer sem bil vse bolj odsoten in ne več pri sami igri. Tako sem namesto nogometa izbral slikarstvo in danes vem, da sem izbral pravo pot. Moje poslanstvo je slikarstvo, čaka me namreč še veliko likovnega ustvarjanja in raziskovanja,” je povedal o nesojeni nogometni karieri.

Na ustvarjanje Josa Kneza je vplivala njegova življenska pot. Kot slikar pa se je sprehodil skozi renesanso, impresionizem, ekspresionizem, abstrakcijo in modernizem. Foto: ekoper.si

Skoraj otipljiva strast

Močni elementi, ki se pojavljajo v njegovih delih, so tudi zemlja, voda in zrak. Vse tri elemente združuje v popolno celoto, ki se zlije z abstrakcijo, čustvi in mistiko, izraženo z igro toplih in hladnih barv.

“Rad uporabljam kontraste med svetlimi in temnimi barvami, med toplimi in hladnimi. Rad imam dinamiko in igro svetlobe, ki je ključna pri slikanju. Svetloba je za moja dela zelo pomembna, saj želim da ljudje ob mojih slikah začutijo toplino, ki je v današnjem svetu vedno bolj primanjkuje,” je izpostavil Joso Knez.

Kljub temu da v nekaterih delih uporablja veliko modre, ki velja za hladno barvo, bi lahko rekli, da so njegovi odtenki modre topli, saj tudi navadnemu laiku vzbujajo občutek topline.

Strast do slikanja in umetnosti, ki se skriva v Josu, je skoraj otipljiva, saj se vsake svoje slike loti z žarom in dušo. V njegovih delih je čutiti močno sporočilo ljubezni, povezovanja in življenjske modrosti in zdi se, da nas slike kar silijo, da se zazremo vase in postanemo eno s samim sabo. *