DomovKulturaPalača Belgramoni Tacco – pričevalka in hraniteljica bogate kulturne dediščine Kopra

Palača Belgramoni Tacco – pričevalka in hraniteljica bogate kulturne dediščine Kopra

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Palača Belgramoni Tacco, danes domovanje Pokrajinskega muzeja Koper, je bila zgrajena okrog leta 1600 in velja za eno najlepših koprskih palač.

Če se proti palači napotimo čez muzejski trg, nas že od daleč pozdravi z veličastnim vhodom, ki nas pospremi v notranjost. Stavba na Kidričevi ulici v Kopru je danes dom ustanove, ki hrani gradivo o zgodovini palače ter mesta in pokrajine, v kateri se nahaja. 

Obzidan muzejski vrt služi kot lapidarij. Foto:kraji.eu

Zgradba, napolnjena s kulturo in zgodbami

Reprezentativna koprska palača danes služi različnim namenom. V njej prirejajo kulturne in glasbene prireditve, ki predstavljajo posebno doživetje, saj so obogatene s šarmom palače in odlično akustiko njenih dvoran.

Artefakti pokrajinskega muzeja, ki ima v palači svoje prostore, pripovedujejo zanimive zgodbe iz preteklosti. Ena od njih se skriva tudi v imenu palače. Zgodba pripoveduje, da je bila palača Belgramoni Tacco nekoč v celoti last plemiške družine Belgramoni. Ime družine je palača nosila vse do noči, ko naj bi nadebudni plemič Belgramoni v eni sami noči zakockal celotno palačo, ki je tako prešla v last grofa in s tem tudi družine Tacco.

Spoznajte preteklost Kopra. Foto: Izletko.si

Vzemite si čas, obiščite Pokrajinski muzej Koper in spoznajte bogato kulturno dediščino mesta. Morda vas bo obisk muzeja in ogled muzejske zbirke tako navdušil, da boste svoje raziskovanje zgodovine Kopra nadaljevali na mestnih ulicah in trgih ali pa v slikovitih krajih koprskega zaledja.