DomovKulturaZGODOVINA MESTA: Boris Popovič, župan z najdaljšim mandatom v zgodovini Kopra

ZGODOVINA MESTA: Boris Popovič, župan z najdaljšim mandatom v zgodovini Kopra

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski pokrajinski muzej je včeraj v atriju Palače Belgramoni Tacco na ogled postavil zanimivo razstavo “Od podestata do župana”, ki skozi časovnico pripoveduje o vseh pomembnejših vodjih Kopra od srednjega veka do danes. Razstava, ki se jo je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič, je plod raziskovalnega dela umetnostnega zgodovinarja dr. Jureta Vuge.

“Razstava razkriva čez sto voditeljev in nam prvič predstavlja sosledje mestnih vodij in njihove glavne dosežke skozi lahko berljiv časovni trak. Razstavo bogatijo tudi kipi in portreti nekaterih od teh zgodovinskih osebnosti, ki so del stalnih muzejskih zbirk v palači Belgramoni Tacco,” pravi Vuga.

Portret koprskega župana Borisa Popoviča bo odslej visel v Pokrajinskem muzeju Koper.

Prvi zapisani mestni vodja oziroma ‘podestat’, kot so ga imenovali v obdobju Beneške Republike, je leta 1186 postal Almerik, saj si je Koper, po vzoru severnoitalijanskih mest, uspel priboriti status svobodne komune.

Na otvoritvi razstave je bil prvič predstavljen tudi portret aktualnega župana Borisa Popoviča, ki je nastal pod čopičem nadarjenega mladega akademskega slikarja Riharda Lowenbeina in upodablja mestnega vodjo z najdaljšim mandatom v zgodovini tega mesta.

»Razstava nam razkriva, kako so se menjavali vodje našega mesta in hkrati ustvarjali naše mesto, med drugim pa nas razstava opominja tudi na čas, ki ga živimo danes in na razvoj, ki smo ga doživeli v zadnjih 15 letih. Živimo na najlepšem koščku tega sveta in na to moramo biti ponosni,« je ob otvoritvi razstave dejal prvi mož koprske občine, Boris Popovič, ki si je med drugim tudi od blizu ogledal lastni portret.

Zbrane so poleg župana MOK, pozdravili še direktor muzeja Luka Juri, podžupan MOK Peter Bolčič in predsednik izvršnega odbora italijanske unije Maurizio Tremul.

Na ogled so postavili tudi visokoresolucijsko digitalno reprodukcijo Carpacciove slike vstopa Sebastiana Contarinija v koprsko katedralo, ki letos praznuje 500-letnico. Reprodukcija bo vstavljena v originalen okvir slike, ki se nahaja v tržaškem muzeju Sartorio.