DomovKulturaPrihaja MareziJazz

Prihaja MareziJazz

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Zadnji junijski konec tedna bo v Marezigah tradicionalno jazzovsko obarvan. V organizaciji Marežganskega mladinskega društva se bo odvil že 13. festival MareziJazz, največji tovrstni dogodek pri nas in daleč čez meje.

Na enem redkih srečanj big bandov bodo tudi letos organizatorji poskrbeli za nepozabno doživetje, Marezige bodo skrbele za prijeten ambient, izvrstne slovenske in tuje glasbene skupine pa za vrhunsko glasbo.

Vzporedno s Festivalom big bandov bo že 7. leto zapored potekal jazz seminar Zgrabi Zvok, namenjen vsem, ki si želijo dopolniti svoje glasbeno znanje na področju jazza in improvizacije. Za vse, ki si bodo MareziJazz želeli ogledati, pa jim to ne bo uspelo v živo bodo ponovno poskrbeli z neposrednim prenosom preko spleta.

Foto: marezijazz.si

Festival je nastal z željo vzpostaviti tradicionalni poletni jazz dogodek na Obali in, s predstavljanjem big bandovske glasbe in kulture, pripomoči k večji poslušanosti tovrstnih melodij pri nas. Ta pričakovanja je MareziJazz kmalu prerasel in postal nepogrešljiv del jazz scene, tako za poslušalce, kakor za glasbenike, ki v Marezige pridejo z vse Slovenije, pa tudi s tujine.

“Presenečen sem nad dejstvom, da lahko v tako majhnem kraju organizirajo tako velik in močen festival. Zaradi truda, ki ga je potrebno vložiti v priprave česa takega, pri nas marsikaj splava po vodi, in veseli me, da je tu očitno prevladala ljubezen do tovrstne glasbe, s čimer se je oblikovalo tudi njeno občinstvo in kultura poslušanja,” je o festivalu povedal Stefano Salmaso, saksofonist pri North East Ska-Jazz Orchestra iz Italije.

Spodbujanje ustvarjalnosti

Že vrsto let organizatorji spodbujajo ustvarjalnost in izvajanje avtorskih skladb. Na odru se tako združujejo glasbeniki z vse Evrope. Festival je vsako leto večji, z rekordnim številom obiskovalcev, podpornikov preko spleta in nastopajočih.

“V tej istrski vasici smo bili obdani z veliko topline in čustvenega zagona, ki nam je vliv nove motivacije za nadaljevanje zahtevnih načrtovanih projektov. Želimo si, da bi se v Marezige lahko ponovno vrnili,” je o nastopu na Marezijazz pred letom povedal Massimo Sgargi, dirigent Roveri Big Banda iz Italije.

Foto: jskd.si

Dva dni vrhunske glasbe

V dveh dneh se bo letos na MareziJazzovem odru predstavilo 13 glasbenih zasedb. V petek, 30. junija bodo tako nastopile zasedbe Big Band Medicinske Fakultete, Jazz Punt Big Band, Big Band Zagorje, Big Band Vrhnika, Roveri Big Band iz Italije in Big Band Cerknica – BBC after: Sunglasses Band.

Že v soboto, 1. julija pa vas bodo v svet jazza zapeljali LesAmis, Prague JJ Conservatory Big Band s Češke, Swingless Jazz Ensemble s Slovaške, Big Band Theory iz Italije in Chilli Brass Band after: Pavel Kavec in OKO.

Foto: marezijazz.si

Šola jazza

Za glasbenike udeležba na festivalu ni le možnost za nastopanje, je tudi odlična priložnost za medsebojno druženje in izmenjavo izkušenj z drugimi glasbeniki. In ker si v Marežganskem mladinskem društvu želijo, da bi se big bandovska glasba ohranjala, širila in razvijala, so se, v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zvezo big bandov Slovenije in Glasbeno šolo B.A.S.E., odločili zagotoviti tudi izobraževanje za vse nastopajoče in druge glasbenike, ki se zanimajo za tovrstno umetnost. 

Dvodnevni jazz seminar Zgrabi Zvok bo tudi letos, že 7. zapored, zagotavljal vrhunsko kvaliteto izobraževanja pod vodstvom priznani slovenskih glasbenikov.