DomovKulturaPrimorski poletni festival se kmalu poslovi

Primorski poletni festival se kmalu poslovi

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes se bodo v okviru 24. Primorskega poletnega festivala zvrstili kar štirje dogodki, med drugim rock opera Jesus Christ Superstar, ob 21. uri, v portoroškem Avditoriju in projekcija dokumentarnega filma Trst, Jugoslavija, ki bo zaradi napovedanih  neugodnih vremenskih razmer namesto na Martinčevem trgu v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

Festival se počasi izteka, a kljub temu pred slovesnim koncem s koncertom Obalnega komornega orkestra 2. julija, ljubitelje gledališča čaka še kar nekaj poslastic.  

Zagotovo velja omeniti predstavo Jami District, s katero bodo jutri, v četrtek, ob 21. uri, v Gledališču Koper  gostovali Bitef teatar, Beograd, Centar za kulturo Tivat, Festival MASZK, Szeged in Think tank studio Novi Sad. Izhodišče uprizoritve je izmišljen (toda povsem možen) dogodek o odkritju najstarejše paleolitske naselbine v zgodovini človeštva v vasi Jamena na tromeji Srbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Vprašanje o lastništvu naselbine sproži spor in vojno med državami na tromeji. Mrtvih je več kot 15 tisoč ljudi. Ko nastopi mir in Jemena postane zaščiteno območje pod mednarodnim protektoratom, mednarodne korporacije tam zgradijo zabaviščni park. Sto preživelih iz nekdaj sovražnih držav pa mora v neandertalskih kostumih zabavati množice turistov. Jami District režiserja Kokana Mladenovića je gledališka predstava in »dokumentarni« film hkrati, ki problematizira vprašanje narodov in nacionalnih držav v visokotehnološkem svetu 21. stoletja.

Foto: Jami District

Dramski monolog, glasbeno scenska predstava, koncert in poklon Gašperju Tiču

Prav tako jutri, ob 21. uri, bo zanimivo tudi na vrtu gledališča Verdi v Miljah. Na sporedu je Devetsto, dramski monolog italijanskega pisatelja, muzikologa in filozofa Alessandra Baricca o genialnem džezovskem pianistu Dannyju Boodmanu T. D. Lemonu Devetstu. V  monodrami, v kateri vlogo protagonista pogosto prevzame džezovska glasba, se predstavlja rimski igralec in režiser Antonello Avallone, ki je s pripovedjo o pianistu ganil gledalce in navdušil kritike. Predstavo si bo mogoče dan kasneje, v petek, 30. junija, ob 21. uri, ogledati tudi v Manziolijevi palači v Izoli. Prav izolski park Arrigoni pa bo v soboto, 1. julija, gostil koprsko gledališče  s predstavo (Totalno) katastrofalna večerja. V njej bodo nastopili Aleš Valič, Mojca Partljič, Igor Štamulak, Vanja Korenč, Anja Drnovšek in Gorazd Žilavec.

(Totalno) katastrofalna večerja. Foto: Gledališče Koper /Jaka Varmuž

V soboto, 1. julija, ob 21. uri,  bo na vrtu palače Gravisi v Kopru glasbeno scenska predstava Možna prihodnost. Podprti z vizualnimi poudarki in živim džuboksom v izvedbi orkestra Pordenone Big Band bodo igralci z odrsko interpretacijo in refleksijo v interakciji z občinstvom ugibali o možni prihodnosti. 

V nedeljo, 2. julija, ob 20.30,  bo v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru slovesni zaključek Primorskega poletnega festivala s poletnim koncertom Obalnega komornega orkestra, ki ga vodi maestro Patrik Greblo. Na programu so Čajkovski, Holst, Gluck, Schubert, Elgar, Avsenik in mnogi drugi

Letošnji 24. Primorski poletni festival bo v nedeljo, 2. julija, ob 21. uri, na plaži v Valdoltri tudi zares sklenil Trio nedavno umrlega Gašperja Tiča.