DomovKulturaPrimorski poletni festival letos v znamenju povezovanja

Primorski poletni festival letos v znamenju povezovanja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Primorski poletni festival, 24. po vrsti, bo letos med 17. junijem in 2. julijem potekal z motom Povezujemo. V 11 programskih dneh bo povezal sedem krajev na Primorskem ter v sosednji Italiji in Hrvaški. Vrhunca festivala bosta gostovanje gledališča iz Brna z rock opero Jesus Christ Superstar in premierna uprizoritev Goldonijevih Baruf.

Mestno gledališče iz češkega Brna bo 28. junija gostovalo v portoroškem Avditoriju z rock opero Andrewa Lloyd Webbra in Tima Ricea Jesus Christ Superstar. Predstavo so premierno uprizorili leta 2005, do danes pa se je zvrstilo že prek 200 predstav, je na včerajšnji novinarski konferenci v Kopru pojasnil režiser predstave in direktor brnskega gledališča Stanislav Moša.

Gre za predstavo, ki je postala že klasika, v Portorožu pa bo nastopila igralska “prva liga”. Moša je pri tem izpostavil talent igralske zasedbe, ki v dobršnem delu izhajajo iz gledališčne akademije iz Brna. Sicer pa je gledališče iz Brna že nekajkrat gostovalo v Sloveniji, je spomnil Moša, ki je pri tem izpostavil dolgoletne kulturne vezi med Slovenijo in Češko.

Drugi festivalski vrhunec bo predstava Barufe Carla Goldonija v adaptaciji Predraga Lucića Barufe. Gre za koprodukcijo Gledališča Koper, SNG Nova Gorica, Istrskega narodnega gledališča iz Pulja in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta. Komedijo bodo odigrali na treh različnih prizoriščih, in sicer 21. junija v Kopru, 23. junija v Pulju ter 25. junija v Kromberku pri Gorici.

Kot je poudaril režiser Vito Taufer, je tema predstave zelo aktualna. Ribiške zdrahe so v Lucićevi adaptaciji prenesli iz Beneške lagune v Istro v času Avstro-Ogrske, ki predstavlja neke vrste metaforo Evropske unije, beneško narečje pa sta nadomestili “istrska hrvaščina” in “istrska slovenščina”.

Igra se dobesedno sicer ne nanaša na dnevnopolitično situacijo, je pa metafora multietničnega in multikulturnega sveta, “kjer oblast izkorišča malega človeka, se pravi na rob odrinjenega, marginaliziranega, pavperiziranega ribiča za to, da z njim manipulira, da ga ima kot kmeta na svoji politični šahovnici,” je dodal Taufer.

Festival bo gostoval v Kopru, Izoli, Piranu, Ankaranu, Novi Gorici, Miljah in Pulju. Festival bo 17. junija odprl koncerta Marka Hatlaka in Funtanga v koprski dvorani sv. Frančiška, 2. julija pa ga bosta zaključila koncert Obalnega komornega orkestra, ki bo prav tako v dvorani sv. Frančiška, in predstava Gašperja Tiča Trio v produkciji koprskega gledališča na plaži v Valdoltri, je navedel koordinator in organizator kulturnih programov Gledališča Koper Dragan Klarica.