DomovKulturaRazstava del Mirka Vodopivca – Mirana: »V objemu morja«

Razstava del Mirka Vodopivca – Mirana: »V objemu morja«

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Te dni v Pretorski palači v Kopru svoja dela razstavlja Mirko Vodopivec – Miran, ljubiteljski slikar iz Sečovelj, nagrajenec VIII. Ekstempore v starem mestnem jedru Kopra, ki se bo s ciklusom morsko obarvanih motivov v tehniki olje na platnu predstavljal vse do 13. avgusta.  

Likovno nadarjenost Mirka Vodopivca so opazili že v zgodnjem otroštvu, od tedaj je ustvarjal praktično vse življenje. K svoji prvi ljubezni se je vračal v različnih obdobjih življenja, za nekaj časa je celo, zaradi napornega dela in urnikov, čopič in platno postavil na stranski tir, a ni nikdar zares obupal.

Avtor s soprogo, svojo največjo podpornico

Upokojitev in povabilo k članstvu v Društvu likovnih ustvarjalcev Vrtnica iz Portoroža sta v njem ponovno spodbudila ljubezen do slikanja in ustvarjanja, ki jo v zadnjem obdobju konstantno nadgrajuje z izobraževanjem pri različnih slikarskih mentorjih omenjenega društva.

Avtor s člani DLU Vrtnica iz Portoroža, ki so bili kot društvo najbolj uspešni na VIII. v starem mestnem jedru Kopra

Ustvarjal je v številnih likovnih tehnikah, posvetil se je celo izdelovanju gobelinov in se s pomočjo izkušenega slikarskega mentorja spoznaval z oljnimi barvami. Avtorjevi prvotni motivi so bili realistične upodobitve narave, še danes pa mu je ljubo upodabljanje cvetja, še zlasti sončnic. Trenutno se posveča raziskovanju različnih pristopov abstraktno-realističnega slikanja na platno z lopatico, s predhodnim premazom. Javnosti je svoja slikarska dela doslej predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah. Prav tako rad in pogosto sodeluje na ekstemporah kot tudi na likovnih kolonijah. S svojimi izdelki pogosto obdari sorodnike, znance in prijatelje, ljubitelje umetnosti, ki so mu bučno zaploskali tudi ob tokratnem odprtju razstave v Pretorski palači v Kopru.

Utrinek z otvoritve

Pričujočo razstavo je omogočila Mestna občina Koper, organizator likovnega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra in predstavlja del nagrade avtorju Mirku Vodopivcu – Miranu za osvojeno 2. mesto na XIII. ekstempore z naslovom »Sveže. Sončno. Sočno!«, ki je bil izveden v maju 2018 .