DomovKulturaRazstava »Pod frakom telovnik« na ogled le še nekaj dni

Razstava »Pod frakom telovnik« na ogled le še nekaj dni

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Razstava Pod frakom telovnik, del stalne razstave Stkana preteklost, bo v prvem nadstropju etnološke zbirke na Gramscijevem trgu 4/5, na ogled le še do 19. junija, ko bodo tekstilije začasno odpeljane zaradi nujnih konzervatorsko-restavratorskih postopkov.

Stalna razstava Stkana preteklost prikazuje pot od pridelave vlaken rastlinskega in živalskega izvora do končnega izdelka – obleke, značilne za kmečko in mestno nošo. Dopolnjuje jo didaktična razstava Obleci (svojo) nošo in Pod frakom telovnik. Slednja predstavlja najstarejše tekstilno gradivo iz konca 18. in prve polovice 19. stoletja, ki ga hrani Pokrajinski muzej Koper – moško nošo, in sicer svilen suknjič ter telovnike.

Foto: Pokrajinski muzej Koper

Najstarejši ohranjeni predmeti oblačilnega videza

Ta fond koprske tekstilne zbirke predstavlja najstarejše ohranjene predmete oblačilnega videza v Pokrajinskem muzeju Koper in tudi v širšem slovenskem prostoru. Predmeti so bili leta 1966 posojeni Pokrajinskemu muzeju Maribor za ureditev stalne kostumske zbirke, v koprski muzej pa so bili vrnjeni leta 2012.

Ohranjena oblačila, čeprav maloštevilna, pričajo o tem, da so se nekdanji prebivalci obalnih mest oblačili po modnih zapovedih. Kakor drugod po svetu so ta oblačila tudi pri nas zadnji zastopniki luksuzne mode, ki jo je z 19. stoletjem pričela spodrivati smotrnejša in preprostejša noša.