DomovKulturaSTALNA RAZSTAVA “SRCE KOPRA”: Čigavo srce odpira droben bronast ključ?

STALNA RAZSTAVA “SRCE KOPRA”: Čigavo srce odpira droben bronast ključ?

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Nova stalna zbirka koprskega muzeja Srce Kopra prvič celovito pripoveduje o zgodovini mesta. 

Stalna razstava Srce Kopra, ki bo odprla svoja vrata na koprski občinski praznik v ponedeljek, 15. maja, je postavljena v novem razstavnem prostoru v drugem nadstropju palače Belgramoni-Tacco in prvič v zgodovini celovito predstavlja več kot 2000-letno zgodovino mesta. Namenjena je predvsem prebivalkam in prebivalcem, vsem Koprčánom, Kóprčanom, Capodistrianom, Cavrisanom, seveda pa bo zelo zanimiva tudi za druge obiskovalke in obiskovalce.

Verižica kot prispodoba zatona plemiškega stanu. Gospa, ki je nosila verižico s kamejo, je zagotovo vedela, kaj pomeni slog bogatih. Vendar pa gre za industrijski izdelek. Verižica je železna, kameja pa iz umetne mase. Nakit, ki je bil izkopan v novodobnih plasteh palače Tiepolo-Gravisi (ljudsko tudi Borilnica), kaže prispodobo zatona plemiškega stanu ob pričetku nemirnega 20. stoletja. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Rdeča nit postavitve je kronološki pregled razvoja mesta

Snovalci razstave so bili postavljeni pred velik izziv: kako v majhnem prostoru prikazati tako obširno in raznoliko tematiko. V prvem delu je na panojih s tekstom predstavljena splošna kratka zgodovina mesta, od prvih naselbinskih ostankov iz zgodnjega rimskega obdobja dalje. V drugem delu pa so na ogled najdbe iz različnih obdobij, ki nam pripovedujejo zgodbe pod skupnim imenom Nevidni Koper. Večinoma gre za novejše arheološke  predmete, odkrite ob nedavnih zaščitnih izkopavanjih v starem mestnem jedru, ki bodo sedaj prvič na ogled javnosti.

Rdeča nit postavitve je kronološki pregled razvoja mesta, ki je predstavljen z inovativnimi multimedijskimi pristopi. Stalna razstava je zasnovana modularno, kar ji omogoča, da se ciklično spreminja in se ob vsaki osvežitvi razstave predstavlja z različnimi predmeti, zgodbami in aktivnostmi. Sestavni del  razstave so tudi izobraževalni kotički in poseben kviz, ki spodbuja obiskovalce k aktivni udeležbi tudi z nagradami.

Obiskovalci razstave so vabljeni, da soustvarijo muzejski zapis s svojimi osebnimi zgodbami, spomini in pogledi na življenje v Kopru nekoč, danes in jutri.