DomovKulturaUMETNIKI ZA KARITAS: Posvojite likovno delo in darujte družinam v stiski

UMETNIKI ZA KARITAS: Posvojite likovno delo in darujte družinam v stiski

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri boste v Pretorski palači v Kopru, ob 17. uri lahko občudovali razstavo, ki jo bo v okviru projekta Umetniki za Karitas pripravil Karitas v sodelovanju z Mestno občino Koper, občinama Izola in Piran ter galerijo Insula. 

Na njej bodo predstavili dela, nastala v okviru 23. mednarodne likovne kolonije, ki je potekala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Letošnje geslo pod katerim so ustvarjalci delali je “Ljubezen je …”

Projekt Umetniki za Karitas je bil prvič realiziran leta 1995. Od takrat je v njem sodelovalo že 1575 avtorjev, ki so ustvarili 2.449 likovnih del.

Projekt poteka v treh delih. Prvi del je mednarodna likovna kolonija na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, kjer se zbere 10 akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine. Tudi drugi del, dan odprtih vrat, poteka na Sinjem vrhu, ko se ustvarjalcem pridružijo udeleženci preteklih kolonij. Letos se jih je pridružilo kar 68. Tretja faza pa so posvojitve likovnih del in donacije posvojiteljev.

Foto: Arhiv eKoper

Udeleženci letošnje kolonije so bili umetniki: Marko Anadlovic, Andrejka Čufer, Anuschka Dupalo-Loss, Leander Fužir, Branko Jazbar, Janez Ovsec, Ahmet Ozel, Jošt Snoj, Igor Zimic in Edo Zupan.

Le tisti, ki se prepusti svojim nagnjenjem, ima pogum, in le kdor je pogumen, je umetnik. (Maurice Ravel)

Tudi letos bodo svoj kamenček v mozaik dobrodelnosti dodali strokovni sodelavci slikarji: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Silva Karim, Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić, Bogdan Soban, Tone Seifert in Janez Štros.

Foto: Arhiv eKoper

Projekt Umetniki za karitas vam bo jutri, v Pretorski palači ob 17. uri, predstavila Jožica Ličen, umetnike in njihova dela pa Anamarija Stibilj Šajn. Dogodek bo obogatila vokalno instrumentalna skupina Sledi.

Letošnja razstava bo še posebej zanimiva, saj se med drugim navezuje tudi na praznovanje 40 let obnovljene Koprske škofije. Darovi od posvojenih likovnih del bodo namenjeni pomoči družinam v stiski.