DomovKulturaV Kopru bodo zadonele operne arije Enrica Carusa

V Kopru bodo zadonele operne arije Enrica Carusa

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Videmsko društvo Filarmonia se vrača v Koper s projektom Tespisov voz, ki je posvečen italijanskemu opernemu tenoristu Enricu Carusu. Glasbeni spektakel bo na sporedu 22. julija 2019, ob 21. uri, v idiličnem ambientu Titovega trga v Kopru.

Društvo Filarmonia je bilo ustanovljeno leta 1998 z namenom promocije glasbene kulture in organizacije koncertov ter kakovostnih umetniških dejavnosti. Pri tem so od vsega začetka veliko pozornosti namenjali mladim obetavnim talentom. Petnajsto izvedbo projekta letos posvečajo Enricu Carusu, izvrstnemu tenoristu, ki je na začetku 20. stoletja zaznamoval zgodovino glasbe in glasbenega založništva.

Enrica Crusa še dandanes strokovnjaki ocenjujejo kot najsijajnejšega tenorista vseh časov, ki je bil znan po odločni interpretaciji vlog. Ni pel samo opernih arij, ampak tudi ljudske pesmi, kot je neapeljska himna O sole mio, ki ji je s svojo izvedbo pomagal do svetovne slave.

V koncertnem programu z naslovom Enrico Caruso, legenda glasu se bodo zvrstile najbolj znane pesmi neapeljskega izročila in popularne arije iz tradicionalnega italijanskega repertoarja operne glasbe.

Tudi tokrat je pod projekt podpisan dirigent društva Filarmonia Alfredo Barchi, ki ga odlikuje bogata glasbena kariera in je za svoje delo prejel številna priznanja na regijski ter državni ravni. Med njegove projekte sodi tudi Tespisov voz, ki od leta 2005 promovira kakovostno italijansko operno glasbo na najlepših trgih, v zgodovinskih vilah in gledališčih po Furlaniji ter v sosednjih krajih. Redno gostujejo v Benečiji, Sloveniji in na Hrvaškem.

Člane orkestra in soliste izberejo na avdicijah pod umetniškim vodstvom maestra Alfreda Barchija. Največ jih prihaja iz srednjeevropskega prostora, predvsem Bolgarije, Romunije, Moldavije in Slovenije. Pri letošnji izvedbi projekta sodeluje 47 glasbenih mojstrov, od profesorjev do izkušenega in visoko kvalificiranega tehničnega osebja, ki bodo z nastopom najlepši mestni trg spremenili v magično operno kuliso.