DomovKulturaZnanstveno-raziskovalno središče Koper že petnajstič podelilo priznanja Glasnik znanosti

Znanstveno-raziskovalno središče Koper že petnajstič podelilo priznanja Glasnik znanosti

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper je na včerajšnji prireditvi v Restavraciji Kamin na Belvederju nad Izolo že petnajstič podelilo priznanja za znanstveno odličnost Glasnik znanosti. Letošnji nagrajenci so štirje, in sicer dr. Gašper Mithans, Milena Bučar-Miklavčič, Barbara Pandev in Inštitut za družboslovne študije ZRS Koper, v imenu katerega je priznanje prevzela njegova predstojnica dr. Mateja Sedmak.

Dr. Gašper Mithans je prejel nagrado Glasnik znanosti za posamezne vrhunske znanstvene dosežke obetavnih raziskovalcev. Kot so zapisali v obrazložitvi, Mithans izkazuje visoko angažiranost in raziskovalno pronicljivost, kar je v lanskem letu uspel prenesti iz slovenske tudi v mednarodno akademsko sfero.

Gašper Mithans. Foto: ZRS Koper

Častno plaketo ZRS Koper za vrhunske raziskovalne in strokovne dosežke, ki so predstavljali pomemben prispevek k uveljavitvi ZRS Koper v domačem in mednarodnem znanstveno-raziskovalnem prostoru, ter za pomemben prispevek k razvoju in ugledu ZRS Koper in njegovi dejavnosti prejela Milena Bučar Miklavčič, sicer vodja Centra mediteranskih kultur, vodja laboratorija Inštituta za oljkarstvo in namestnica predstojnice Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.

Milena Bučar Miklavčič. Foto: ZRS Koper

Nagrado Glasnik znanosti za posamezne vrhunske znanstvene dosežke raziskovalnih skupin je prejel Inštitut za družboslovne študije ZRS Koper zaradi dolgoletnega vrhunskega znanstveno-raziskovalnega dela na področju etničnih in medkulturnih študij ter migracij, katerega rezultati so številni mednarodni projekti, publiciranje v mednarodno priznanih založbah ter indeksiranih znanstvenih revijah doma in po svetu. Nagrado so skupini raziskovalk in raziskovalcev Inštituta za družboslovne študije podelili tudi zaradi vrhunskega znanstvena dosežka v letu 2018 – pridobljenega mednarodnega projekta Migrant Children and Communities in a Transforming Europe – MiCreate.

Zoran Stančič (od leve), Mateja Sedmak in Rado Pišot. Foto: ZRS Koper

Priznanje ZRS Koper za prispevek k uspešnemu delovanju zavoda so podelili Barbari Pandev zaradi njenega izjemnega doprinosa k delu in razvoju Centra za upravljanje projektov ZRS Koper in s tem celotnega ZRS.

Barbara Pandev. Foto: ZRS Koper

Direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot je ob podelitvi letošnjih Glasnikov znanosti čestital nagrajencem in povedal, da je dan, ko podelijo nagrade, prav poseben praznik tako za ZRS kot za vse zaposlene. »In seveda zame kot direktorja, ponosnega na nagrajence in njihovo delo. Tega se izredno veselimo in si postavljamo te kriterije kot izhodišča za naprej, tako da živimo in delamo na področju, kjer ni počitka. Stiske v financah so take, kot so, in dokler ne bomo dobili stabilnega financiranja v Sloveniji, nam ostane le to, da si zastavljamo nagrade in se s tega vidika borimo za boljše in še boljše projekte ter na ta način rešujemo znanost. V želji, da bo družba nekoč tudi širše razumela, da jo znanost pravzaprav lahko rešuje veliko bolj, kot se je danes zaveda.«

Slavnostni govornik na prireditvi, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Zoran Stančič, je čestital nagrajencem kot tudi celotnemu ZRS Koper za odlično delo, ki ga opravlja v evropskem raziskovalnem prostoru. Raziskovalkam in raziskovalcem ZRS Koper je zaželel, da bi bili pri svojem delu še naprej uspešni ter s svojo vpetostjo v lokalno okolje, gospodarstvo in mednarodno znanost znali obrniti v drugo smer trenutni trend, ko se Slovenija sooča z upadom sredstev kot tudi pozornosti, namenjene znanosti.