DomovNaši kraji60 let uspehov Srednje tehniške šole Koper

60 let uspehov Srednje tehniške šole Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v Srednji tehniški šoli obeležili 60. obletnico obstoja. Prireditve so se udeležili predsednik države Borut Pahor, vodja kabineta predsednika republike Alja Brglez  in oba podžupana Mestne občine Koper, Peter Bolčič in Alberto Scheriani. 

STŠ
Podžupan MOK Peter Bolčič in ravnatelj STŠ Iztok Drožina. Foto: ekoper.si

Srednja tehniška šola Koper se ponaša z zanimivo zgodovino. Ustanovljena je bila za potrebe lokalne industrije, danes pa izobražuje mlade, ki gradijo svojo poklicno kariero po vsej Sloveniji. Skozi zgodovino je šola nosila različna imena, od nekdaj pa si je prizadevala ostati ena od najbolj kakovostnih šol z visoko strokovno usposobljenim kadrom in odlično opremo, ki nudi kvalitetno poklicno, tehniško in višješolsko izobraževanje mladine in odraslih, usposablja odlične kadre za delo in nadaljnje izobraževanje ter tvorno sodelovanje z ožjim in širšim okoljem, kar ji tudi uspeva.

Včerajšnja prireditev je potekala pod sloganom: “Med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.”

Srednja tehniška šola Koper praznuje 60 let

Med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo

V šestdesetih letih je Srednja tehniška šola Koper postala največja šola na Obali, ki sodeluje na številnih mednarodnih in lokalnih projektih. Srednja tehniška šola je postala šola z vizijo, strategijo, voljo in energijo, ki se ne boji izzivov.

Leta 1956 je bila šola ustanovljena kot odgovor na potrebe lokalnega razvoja in okolja, predvsem razvijajoče se tovarne Tomos. Usposabljala je kader za potrebe takratnih delodajalcev. Šola je sledila želji po industrializaciji Kopra in njegove okolice in ostaja zvesta tej usmeritvi še danes, saj izobražuje bodoče strokovnjake na tehničnem področju. Dijakom vseskozi zagotavlja znanje na visoki ravni in jim tako zagotavlja tudi delovna mesta.

cof
Iztok Drožina (desno): “Vse, kar smo danes, je rezultat preteklih generacij, mi pa to poskušamo dvigniti na še višjo raven.”

“Srednja tehniška šola spada med mlajše šole. Ko je nastajala, je bil Koper drugačen, kot je danes. Šola je namreč nastala za potrebe lokalne industrije. Vse, kar smo danes, je namreč rezultat preteklih generacij, mi pa to poskušamo dvigniti na še višjo raven. Ponosen sem, da sem že 8. ravnatelj šole, kar je velika čast pa tudi odgovornost,” je za ekoper povedal ravnatelj šole Iztok Drožina.

“Krepat ma ne molat,” je včeraj svoj govor zaključil ravnatelj Srednje tehniške šole Koper.

Priznanja in projekti

Dijaki so decembra 2015 od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejeli  Mednarodno priznanje za mlade (MEPI). Mednarodno priznanje za mlade izhaja iz programa The Duke of Edinburghs International Award. Zasnova programa temelji na osebnem izzivu in mladim predstavlja netekmovalni program prostovoljnih, športnih, kulturnih, intelektualnih in avanturističnih dejavnosti. V MEPI akcijah je od leta 2010, ko so program na šoli začeli izvajati, sodelovalo veliko število dijakov, ki so dokazali svojo vztrajnost in bili tudi med prejemniki 5. generacije tako imenovanih Zlatnikov. Predsednik Republike Slovenije se je včeraj udeležil proslave šestdesete obletnice šole in navzočim namenil tudi nekaj besed.

STŠ
Predsednik RS Borut Pahor (drugi z leve) je poudaril, da je delo učiteljev neprecenljivo.

“Rad bi čestital vam in vsem generacijam pred vami za prehojeno pot, hkrati pa bi vas rad spodbudil, da ambiciozno in skladno s tradicijo ene najbolj uglednih slovenskih tehniških srednjih šol zrete v prihodnost,” je navzoče nagovoril predsednik RS, ki je med drugim poudaril tudi neprecenljivo delo učiteljev.

Med projekte, na katere so tako dijaki kot tudi profesorji ponosni, se uvrščata časopis dijakov in učiteljev Pil-ko in projekt eRocket mark 0, pri katerem so dijaki poskusili združiti na videz nezdružljive pogone, elektropogon in reakcijski pogon. Tako so razvili vozilo z dvema reakcijskima motorjema, inovativno raketo na hibridni pogon. Dijaki so uspešni tudi na drugih področjih, kot so gledališko-filmski krožek, šport ter tekmovanja na različnih področjih.

Srednja tehniška šola se lahko pohvali tudi s široko izbiro programov; tehniška gimnazija, strojni tehnik, inštalater strojnih inštalacij, računalnikar, frizer, avtoserviser, tehnik računalništva in pomočnik v tehnoloških procesih, ki so na zavidljivem strokovnem nivoju. *