DomovNaši krajiStoletna osnovna šola Elvire Vatovec Prade je vpeta v številne zanimive projekte

Stoletna osnovna šola Elvire Vatovec Prade je vpeta v številne zanimive projekte

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Znano je, da šola daje dušo območju, na katerem deluje. Skozi čas se spreminja skupaj s svojo okolico in tako je tudi z osnovno šolo Elvire Vatovec Prade v Krajevni skupnosti Bertoki. Šola ima za seboj razgibano zgodovino, danes pa je vpeta v različne projekte, ki učence sto let stare šole bogatijo z neprecenljivim znanjem.

Razgibana zgodovina osnovne šole v Pradah

Šola v Pradah je bila ustanovljena leta 1864. Imenovana je bila po občini Lazaret Rižana, ki je imela v tistem času 2300 prebivalcev in 354 šoloobveznih otrok.  Predmetnik učencev so sestavljali naslednji predmeti: zgodovina, verstvo, zemljepis, naravoznanstvo, računstvo, geometrija, risanje, petje, lepopis in nemščina.

OŠ Elvire Vatovec Koper
Avla OŠ Elvire Vatovec Prade danes. Foto: arhiv ekoper.si

V začetku je šola delovala v zasebnih stavbah. Novo šolsko poslopje je šola v Pradah dobila leta 1909. Posebno poglavje v zgodovini šolstva v Istri je partizansko šolstvo. V Pradah partizanske šole ni bilo. Bila pa je v Svetem Antonu in Čežarjih. Za učiteljico je bila na OŠ Čežarji postavljena Elvira Vatovec, ki so jo ob koncu prvega šolskega leta ubili fašisti pri Dekanih. Danes nosi osnovna šola v Pradah njeno ime.

V 60. letih se je pričelo združevanje šol, kar je doletelo tudi osnovno šole v Pradah, saj se je ta najprej združila z OŠ Čežarji, nato pa še s podružnično šolo v Svetem Antonu. Današnja Osnovna šola Elvire Vatovec Prade ima tako korenine v treh šolah, ki so delovale v tem šolskem okolišu. Šola je tako leta 2009 praznovala častitljivih 100 let, letos pa teče že 107. leto njenega delovanja.

Osnovna šola Elvire Vatovec ob praznovanju 100 obletnice
Osnovna šola Elvire Vatovec ob praznovanju stote obletnice. Foto: zb-koper.si

Osnovna šola, ki je zamenjala ime

Krajevne skupnosti šolskega okoliša, delavci šole in starši učencev so si po letu 1991, ko je šola nosila ime Osnovna šola Prade, prizadevali, da bi bila ponovno poimenovana po partizanski učiteljici Elviri Vatovec iz Čežarjev. To ime je šola nosila več kot štirideset let, vse do leta 1991. Občinski svet Mestne občine Koper je zato na seji 12. aprila 2001 sprejel spremembo Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda. S spremembo prvega odstavka drugega člena je šola ponovno dobila ime Osnovna šola Elvire Vatovec Prade – Koper.

Osnovna šola Elvire Vatovec Prade je danes vpeta v številne zanimive projekte

Osnovna šola danes sodeluje v številnih projektih. Med njimi izstopajo zlasti Otroški parlament, Aktivna pot do umetnosti, Razvoj bralne pismenosti, Korak za korakom, s katerim želijo v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom v Ljubljani zagotavljati kakovosten vzgojno-izobraževalni proces, so tudi del projekta Razvijanje samopodobe v šolskem okolju in projekta Kulturni potep, ki bo vključeval kulturne, umetniške in gastronomske vsebine, razstave in prireditve, obisk naravnih znamenitosti ter različne naravovarstvene vsebine.

Pevski zbor
Pevski zbor. Foto: ekoper.si

Zelo pomemben je tudi projekt Ekošola kot način življenja. Program je namreč mednarodno uveljavljen. Na šoli so ponosni, da so lahko del osveščanja o pomenu ekologije. Poleg tega se učenci skozi vzgojni in izobraževalni program o ekologiji na različne načine udejstvujejo v lokalni skupnosti in tudi širše. Tako vsako leto v sodelovanju z različnimi organizacijami izvedejo zbiralne, osveščevalne in okoljske akcije ter likovne natečaje in delavnice.

Poleg omenjenih projektov, v katerih sodeluje osnovna šola, se učenci udeležujejo tudi različnih prireditev. V nedeljo smo lahko na prireditvi ob krajevnem prazniku, ki so jo pripravili v Bertokih, spremljali pevski nastop učenke osnovne šole Elvire Vatovec Prade, Lare Višnjevec, ki je povsem sama napisala pesem, ki jo je tudi odpela, Moja domovina.

V Bertokih so se ob krajevnem prazniku poklonili padlim borcem NOB