DomovNaši krajiV SLOGI JE MOČ: Občina skupaj s Civilno iniciativo ŠPET za dobrobit krajanov Škofij

V SLOGI JE MOČ: Občina skupaj s Civilno iniciativo ŠPET za dobrobit krajanov Škofij

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

»Razčistili smo vse nejasnosti in dezinformacije, ki so se v javnosti pojavljale glede obnove Osnovne šole na Škofijah, izmenjali smo mnenja, pridobili vse informacije z njihove strani in jim podali naša stališča,« je po sestanku s predstavniki civilne iniciative ŠPET povedal koprski župan Boris Popovič. Pogovore je označil za konstruktivne, prišli so tudi do kar nekaj konkretnih zaključkov. Med drugim so se dogovorili, da bosta vsaj dva predstavnika civilne iniciative aktivno sodelovala pri obnovi šole, ki jo bo poleg strokovnih služb Mestne občine Koper budno spremljal tudi svetovalec župana Dejan Škerlič.

Občina bo sočasno z obnovo šole poskrbela tudi za ureditev okolice: šola na Škofijah bo tako dobila novo ograjo, podporne zidove, del manjkajočega pločnika za potrebe vrtca in sosednjih hiš.

Skrb krajanov Škofij, da naj bi se sanacija šole kasneje izkazala za nepopolno naložbo, je povsem odveč. Na današnjem sestanku v prostorih koprske občinske uprave so se predstavniki civilne iniciative ŠPET Škofije z županom dogovorili, da bodo aktivno sodelovali pri obnovi šole ter da bodo bdeli nad opravljenim delom in kakovostjo. »Med samo gradnjo bomo ugotovili tudi, kaj vse je še potrebno postoriti oziroma obnoviti, da bo objekt čim bolje in čim dlje časa služil svojemu namenu in bo v ponos prav vsem,« je povedal Popovič. Dogovorili so se še, da bo občina nemudoma preverila, ali bi bilo potrebno kljub zadnji dograditvi objekta minulo poletje zagotoviti dodatne šolske prostore, kot so denimo vhod, garderoba, itd. »Takoj ko bodo ugotovljene dodatne potrebe, ki bodo usklajene tudi s krajani, bomo pristopili k nadaljnjim postopkom za realizacijo,« je še poudaril župan.

Boris Popovič: “Po obnovi šole, ko bodo otroci naposled stopili v primerne, moderne, uporabne, predvsem pa zdrave prostore, čas za ponoven razmislek, ali je nova šola na drugi lokaciji smiselna, istočasno pa, kaj v tem primeru umestiti v obnovljene prostore obstoječe šole.”

Občina bo sočasno z obnovo šole poskrbela tudi za ureditev okolice: šola na Škofijah bo tako dobila novo ograjo, podporne zidove, del manjkajočega pločnika za potrebe vrtca in sosednjih hiš. Hkrati bodo v kratkem stekli postopki za vzpostavitev dveh krožišč, enega večjega na križišču glavne ceste in odcepa, ki vodi proti šoli oz. Tinjanu ter enega manjšega tik ob šoli, ki bo bistveno olajšal prevoz otrok v in iz šole.

Občina bo skupaj s krajani proučila tudi možnost vzpostavitve enosmernega prometa v ulici pod šolo, ki predvideva gradnjo manjkajoče cestne infrastrukture na tem območju. »Nekaj rešitev že imamo, jih pa moramo predstaviti krajanom in se z njimi uskladiti,« je še povedal Popovič in dodal, da se bodo s krajani usklajevali in iskali skupne rešitve tudi pri drugih projektih, ki zadevajo Škofije, kot je na primer podružnična ambulanta Zdravstvenega doma Koper. Te, kot je pojasnil Popovič, ne bodo umestili v prostore za Zadružnim domom, saj so temu krajani v večini nasprotovali, ampak bodo raje skupaj poiskali primernejšo lokacijo. »Projekt bomo začasno zamrznili, vsaj dokler ne bomo imeli zelene luči večine krajanov,« je bil jasen župan in izrazil upanje, da bodo rešitev, ki bo zadovoljila vse oz. veliko večino, našli čim prej.

»Projekt bomo začasno zamrznili, vsaj dokler ne bomo imeli zelene luči večine krajanov,« je bil jasen župan in izrazil upanje, da bodo rešitev, ki bo zadovoljila vse oz. veliko večino, našli čim prej.

»Pogovarjali smo se tudi o tem, na kakšen način bi lahko dragocen prostor nekdanje bencinske črpalke uredili in ga namenili neki drugi dejavnosti. Ta naloga nas še čaka, zato apeliram na vse krajanke in krajane Škofij, da pri tem aktivno sodelujejo,« je še povedal, beseda pa je nanesla tudi na problematiko vinjetnega sistema, zaradi katerega gre skozi Škofije, še posebej v poletnih mesecih, precej tranzitnega prometa. Gre za dneve obiskovalce in turiste slovenskega oz. hrvaškega dela Istre, ki vinjet ne nameravajo kupiti in se raje vozijo po lokalnih cestah.

To bi lahko po mnenju župana Popoviča rešili z uvedbo treh kratkih enosmernih odsekov na občinskih cestah, za kar bi potrebovali le soglasje krajanov Škofij in Bertokov. »Upam, da se bomo uspeli dogovoriti čim prej in da bomo to perečo problematiko za vselej rešili. Ne samo v korist krajank in krajanov Škofij, Bertokov in nekaterih sosednjih krajev, ampak tudi zdravju vseh nas in v korist našemu okolju«.

Za konec je še enkrat ponovil obljubo, ki jo je krajanom dal na nedavnem zboru krajanov na Škofijah, in sicer, da bo občina zgornji dve parceli nad šolo začasno umaknila iz prodaje. Ob tem je dodal, da bo po obnovi šole, ko bodo otroci naposled stopili v primerne, moderne, uporabne, predvsem pa zdrave prostore, čas za ponoven razmislek, ali je nova šola na drugi lokaciji smiselna, istočasno pa, kaj v tem primeru umestiti v obnovljene prostore obstoječe šole.

»Če bomo ugotovili, da imamo vsebino, ki bo Škofijam prinesla dodano vrednost, kot je na primer mednarodna šola, oddelek univerze, fakulteta … bomo seveda s skupnimi močmi poskrbeli za novogradnjo. V času gradnje bodo naši otroci v primernih prostorih, kar pomeni, da z njimi ne bomo izvajali nepotrebne ‘telovadbe’. Pustili jih bomo, da nemoteno opravljajo svoje dolžnosti, medtem ko bomo mi za njih ustvarjali boljši jutri.«