DomovNaši krajiZadnja je na svet prijokala Alja

Zadnja je na svet prijokala Alja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V porodnišnici Splošne bolnišnice Izola so letos na silvestrovo pošteno zavihali rokave. Zadnji dan v letu 2018 je namreč na svet prijokalo kar šest novorojencev, dve dekleti in štirje fantje, prvorojenec pa se jim je pridružil šele danes, nekaj po 14. uri.  

Danes dopoldne so ponosne mamice in njihove male štručke obiskali trije župani, koprski Aleš Bržan, izolski Danilo Markočič in piranski Đenio Zadković ter podžupanja Občine Ankaran Martina Angelini, zadnje rojeno Aljo Markežič in njeno mamo Niko pa so ob tej priložnosti tudi obdarili s sitotiskom Janeza Mateliča.

Alja je svoja starša mamo Niko in očeta Mitjo razveselila nekaj po 15. uri, tako da sta si lahko za silvestrovo privoščila tudi požirek penine. Porod je bil brez težav in je trajal vsega dve ure, mama Nika pa je ob tem izredno pohvalila delo osebja porodnišnice ter potrdila, da je bilo rojstvo res prečudovita izkušnja.

Lani 40 porodov več kot leto prej

Zadnjega dne v letu 2018 se je v Izoli sicer rodilo kar šest otrok, Žan, Filip, Nik, Matias, Sia in mala Alja, je pojasnila specialistka ginekologije in porodništva Zorana Kocić. V minulem letu so zabeležili 680 porodov, kar je približno 40 več kot leto prej. Pri tem so po besedah zdravnice prevladovali dečki, imeli pa so tudi sedem parov dvojčkov. Med novostmi, ki so na voljo nosečnicam v izolski bolnišnici, je Kocićeva omenila tudi nadstandardno sobo, kjer so bodoče mamice ob doplačilu deležne večje intimnosti.

Predstavniki obalnih občin so v okviru obiska izolske porodnišnice poudarili tudi pomen ukrepov v pomoč mladim družinam. Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je tako izpostavil, da si bodo prizadevali, da bodo starši malčkov “čim bolj razbremenjeni”. Eden od konkretnih ukrepov, ki jih nameravajo sprejeti, je tako upoštevanje obstoječih kreditov pri odmeri subvencij za vrtce.