DomovNoviceNa Škofijah se dela s polno paro – občina že snuje načrte za naprej

Na Škofijah se dela s polno paro – občina že snuje načrte za naprej

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav je bila koprska občina tik pred začetkom del primorana načrtovano celovito energetsko sanacijo objekta Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah zaustaviti in jo do nadaljnjega preložiti, to še zdaleč ne pomeni, da sedi križem rok. Konec šolskega leta se je namreč navkljub nestrinjanju vodstva krajevne skupnosti Škofije lotila obnovitvenih del v notranjosti objekta kot tudi urejanja zunanjosti, vse z namenom izboljšati bivalne pogoje za učence in dvigniti raven učnega procesa.

Danes se je na ogledu na Škofijah mudil tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki si je z ekipo sodelavcev ogledal gradbišče in se prepričal, da dela potekajo v skladu s terminskim planom. Sestal se je tudi z ravnateljico šole Vlasto Urško Barago s katero sta dorekla še nekaj manjših dodatnih del.

»Obnova sanitarij in tlakov je bila odlična priložnost, da odpravijo morebitne nepravilnosti, a teh praktično ni bilo. Nekaj posebnosti na tlakih, in sicer neravnine, so delavci takoj izravnali, pregledali pa so tudi odtočne cevi in jih za vsak slučaj prečistili, čeprav v resnici ni bilo opaziti nobenih posebnosti,« je pojasnila ravnateljica šole Vlasta Urška Baraga in s tem potrdila, da obstoječa šola še zdaleč ni v tako slabem stanju kot skušajo prikazati nekateri.  

V okviru obnovitvenih del, ki bodo sklenjena do začetka novega šolskega leta, bodo na Škofijah zamenjali dotrajane pode in postavili nove, zbrusili parket in v večnamenskih prostorih, na hodnikih šole in v jedilnici pa tudi odstranili lesene stenske obloge ter zidove obnovili in jih prepleskali. Obnove bo deležna tudi garderoba za učence razredne stopnje in sanitarije na predmetni stopnji, kot tudi kabineti za shranjevanje, zamenjali bodo notranja vrata v večnamenskem prostoru in v jedilnici pa bodo tudi radiatorje. S septembrom bodo vse učilnice tudi na novo prepleskane, vsaka pa bo imela tudi svojo klimatsko napravo. Celovite obnove bo deležna tudi šolska telovadnica, v kateri že postavljajo nov parket v obliki ribje kosti, obnovili pa bodo tudi sanitarije in zamenjali vso notranjo opremo. Nova bo tudi računalniška oprema in večji del pohištva za učilnice in šolske pisarne.

Škofijski otroci bodo tako s septembrom deležni boljših bivalnih pogojev, nova oprema pa bo pripomogla k temu, da se bo dvignila tudi raven učnega procesa. Poleg tega pristojne službe na čelu z županom Borisom Popovič skupaj z vodstvom šole že gledajo naprej in iščejo ustrezne rešitve ter pripravljajo prve projekte za celovito obnovo objekta in njegovo dograditev.

Danes smo se poleg tega na lastne oči prepričali, da so povsem neresnične in neutemeljene navedbe o dotrajanosti objekta in gnilih podih. Ob odstranitvi podov in obnovi tlakov bi namreč na dan prišle vse morebitne nepravilnosti, ki pa jih, kot je koprski župan Boris Popovič že večkrat poudaril, ni. Da obstoječa šola še zdaleč ni v tako slabem stanju kot skušajo prikazati nekateri s civilno iniciativo ŠPET in vodstvom krajevne skupnosti Škofije na čelu, oz. da je objekt v dobrem stanju, je danes potrdila tudi ravnateljica Vlasta Urška Baraga. »Obnova sanitarij in tlakov je bila odlična priložnost, da odpravijo morebitne nepravilnosti, a teh praktično ni bilo. Nekaj posebnosti na tlakih, in sicer neravnine, so delavci takoj izravnali, pregledali pa so tudi odtočne cevi in jih za vsak slučaj prečistili, čeprav v resnici ni bilo opaziti nobenih posebnosti«.

Spomnimo, da so se po tem, ko je koprska občina v sredini marca pričela z aktivnostmi za celovito energetsko sanacijo Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah, v medijih oglasili nekateri krajani Škofij, ki so se povezali v civilno iniciativo ŠPET – Krajani za napredno KS Škofije in s peticijo zahtevali, da občina namesto sanacije zgradi novo šolo. Temu sta sledila dva zbora krajanov, kjer je bilo prelite kar nekaj vroče krvi glede različnih stališč o sanaciji oziroma izgradnji nove šole na Škofijah. Nasprotovanja energetski sanaciji, v okviru katere bi občina objekt tudi obnovila, so eskalirala do te mere, da je bila na koncu občina primorana dela zaustaviti.