DomovNoviceRešite anketo in soustvarjajte dojenju prijazno mesto

Rešite anketo in soustvarjajte dojenju prijazno mesto

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper se zaveda, da hranjenje z materinim mlekom vsakemu novorojenčku omogoča najboljši možni začetek življenja, zato s pobudo Dojenju prijazno mesto poudarja pomen dojenja za otroka že od prvih ur po rojstvu. V sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje je pripravila spletno anketo za občanke in občane koprske občine, s katero želi dobiti širšo sliko razumevanja pomena dojenja v lokalnem okolju. Sodelovanje v anketi je prostovoljno, vprašalnik zagotavlja anonimnost.

V okviru projekta Koper – zdravo mesto je nastala pobuda Dojenju prijazno mesto, s katero želijo usmeriti pozornost lokalne skupnosti in širše družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Dojenje ni le naravni proces, temveč tudi optimalen način hranjenja novorojenčkov in dojenčkov.

Okolje, ki spodbuja dojenje, je ključno pri vzpostavljanju zdravih začetkov vsakega posameznika. S tem namenom sta Mestna občina Koper in Nacionalni inštitut za javno zdravje združila moči v projektu Dojenju prijazno mesto ter pripravila spletno anketo, ki bo osvetlila aktualen odnos lokalne skupnosti do dojenja. Sodelujoči lahko v okviru ankete izrazijo mnenje o naklonjenosti občine do dojenja in potrebah, povezanih s podporo dojenju. Anketa med drugim omogoča navedbo predlogov, kako bi lahko občina v prihodnje spodbujala dojenje in tako postala dojenju še bolj prijazna občina. Ker ustrezno podporo, nasvete in informacije bodočim ter doječim materam v največji meri zagotavljajo usposobljene svetovalne službe, anketa spodbuja občanke in občane, da navedejo, kako bi morala delovati podporna mreža, na katero se lahko mati obrne po podporo in jo sestavljajo tako usposobljeni strokovnjaki kot tudi laiki.

Vsako mnenje šteje in pomembno prispeva h kakovosti končnih rezultatov, zato je pomembno, da sodelujoči vprašalnik izpolnijo čim bolj zavzeto in iskreno. Anketa je dostopna tudi v italijanščini, in sicer na naslednji povezavi. Z izvajanjem programa Dojenju prijazno mesto se uresničuje nacionalni program, v katerem je dojenje prepoznano kot ključni dejavnik za razvoj poznejših zdravih prehranskih navad posameznika.