DomovNoviceSOOČENJE PREDSEDNIŠKIH KANDIDATOV: Boris Popovič: “Če se predsednik države odloči, da hoče vplivati na politiko, to lahko stori!”

SOOČENJE PREDSEDNIŠKIH KANDIDATOV: Boris Popovič: “Če se predsednik države odloči, da hoče vplivati na politiko, to lahko stori!”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Prvo televizijsko soočenje vseh devetih predsedniških kandidatov je pokazalo, da so si kandidati še najbolj vsaksebi glede ideoloških vprašanj, medtem ko so si bliže v izražanju skrbi za prihodnost mladih in po arbitražni sodbi tudi ljudi, ki živijo ob meji.

Na včerajšnjem soočenju na Televiziji Slovenija so svoja stališča soočili Suzana Lara Krause (SLS), Angelca Likovič (Za otroke!), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija), Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca), Borut Pahor (neodvisni), Ljudmila Novak (NSi) in Romana Tomc (SDS).

Pri vprašanju o sodbi arbitražnega sodišča v Haagu glede meje med Slovenijo in Hrvaško je bilo večinoma slišati pozive k dialogu s Hrvaško, predvsem pa skrbi za ljudi, ki živijo ob meji in se jih je razsodba neposredno dotaknila.

“Predsednik je prva politična figura v državi, poleg tega je moralna avtoriteta. Ima ogromno pristojnosti, imenuje kar nekaj pomembnih funkcij v državi. Če se predsednik države odloči, da hoče vplivati na politiko, to lahko stori,” je poudaril Boris Popovič. Foto: TV Slovenija

Popovič: “Za boljše odnose s Hrvaško moramo najprej umakniti žico na meji.”

Različno pa kandidati gledajo na samo odločitev za arbitražni sporazum in na to, ali je razsodba v korist Slovenije ali ne. Šiško je odločitev za arbitražo označil celo za izdajo, Popovič in Novakova pa sta prepričana, da bi lahko Slovenija mejno vprašanje rešila s pogojevanjem vstopa Slovenije v EU. Novakova vendarle meni, da je po razsodbi čas za enotnost politike, Popovič pa meni, da bi bilo dobro, da odnose s Hrvaško izboljšamo najprej z umikom žice na meji ter z dogovorom z ribiči.

Da razsodba ni v korist Slovenije, meni Tomčeva, ki je proti hitenju pri uveljavitvi sodbe. Po drugi strani Makovec Brenčičeva meni, da je sodbo v dobri veri treba uresničiti.

Šarec stavi na tiho diplomacijo, Pahor, ki za odločitvijo o arbitražnem sporazumu trdno stoji, saj da je omogočila stik Slovenije z odprtim morjem, pa na dialog in podporo mednarodne skupnosti.

S hrvaško stranjo bi se pogovarjala tudi Krausova, ki meni, da Sloveniji ni treba izvajati prisile, ta lahko pride od mednarodne skupnosti. Likovičeva se o uveljavitvi razsodbi ni opredelila.

Vsi kandidati so poudarili, da ima predsednik v resnici veliko moč, saj lahko s svojimi stališči in pozivi sproži razpravo tam, kjer se odločitve sprejemajo. “Predsednik je prva politična figura v državi, poleg tega je moralna avtoriteta. Ima ogromno pristojnosti, imenuje kar nekaj pomembnih funkcij v državi. Če se predsednik države odloči, da hoče vplivati na politiko, to lahko stori,” je poudaril Boris Popovič.

Celotno soočenje si lahko pogledate TUKAJ.