DomovNoviceSvetovni dan aidsa naslavlja dostopnost do zdravljenja

Svetovni dan aidsa naslavlja dostopnost do zdravljenja

NoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Prvega decembra obeležujemo svetovni dan aidsa, ki letos poteka pod geslom »enak dostop za vse«. S tem Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je globalni odziv na HIV v zadnjih letih zastal. Epidemija koronavirusa je še dodatno poglobila razmik med zastavljenimi in doseženimi cilji, še posebej v revnejših delih sveta. Svetovno javnost zato pozivajo, naj ustrezno naslovi neenakosti ter izenači dostop do nujnih storitev za preprečevanje in zdravljenje okužbe s HIV, posebej za otroke in marginalizirane skupine.

HIV ostaja eden večjih javnozdravstvenih problemov, ki ogroža na milijone življenj. Samo 52 odstotkov vseh otrok, ki so okuženi s HIV, ima dostop do življenjsko pomembnega zdravljenja, kar 70 odstotkov novih okužb pa se zgodi med marginaliziranimi skupinami. Svetovna zdravstvena zato izpostavlja ničelno toleranco do diskriminacije in stigme kot nujna pogoja za uspešno obvladovanje epidemije s HIV in njeno zajezitev do leta 2030.

V  Sloveniji okužbo s HIV zelo dobro obvladujemo in uspešno sledimo zastavljenim ciljem v Nacionalni Strategiji preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV do leta 2025. Uvrščamo se med države, ki ohranjajo nizko stopnjo epidemije, kljub dejstvu, da letos beležimo več okužb kot pretekla leta, se HIV se ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva, ugotavljajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po ocenah NIJZ naj bi konec leta 2022 v Sloveniji živelo nekaj manj kot 900 oseb s HIV, od katerih naj bi jih približno ena desetina ne vedela, da je okužena s HIV. Velika večina oseb s prepoznano okužbo s HIV v Sloveniji prejema protivirusna zdravila. Pri učinkovitem zdravljenju je virus nezaznaven v krvi, zato osebe, ki se zdravijo, ne morejo okužiti drugih ljudi. V primeru suma na okužbo s HIV je zato potrebno čimprejšnje testiranje in v primeru pozitivnega izvida čimprejšnje zdravljenje.

NIJZ je z letošnjim letom uvedel presejalno testiranje na HIV za nosečnice, v letu 2023 pa bo preko triletnega evropskega projekta zagotovljeno tudi testiranje na terenu za marginalizirane skupine, ki ga bodo izvajale nevladne organizacije.