DomovNoviceVROČINSKI UDAR: Zaščitite svoje telo in se izognite nevšečnostim

VROČINSKI UDAR: Zaščitite svoje telo in se izognite nevšečnostim

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred nami je nov, že četrti letošnji vročinski val, ki bo tudi najdaljši in najbolj vroč v tem poletju. Spremljale ga bodo visoke temperature, ki bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija, kar lahko predstavlja izredno nevarnost za zdravje ljudi.

Jutri in v četrtek bo tako pretežno jasno in zelo vroče. Temperature bodo še višje od današnjih – termometer lahko namreč pokaže tudi do 37 ali 38 stopinj Celzija.

Podobne vrednosti meteorologi pričakujejo tudi v petek in soboto, medtem ko naj bi v nedeljo oziroma šele v ponedeljek vročina začela postopoma popuščati. Do takrat velja tudi Arsovo opozorilo o toplotni obremenitvi. Ta bo še posebej velika sredi tedna in v drugi polovici tedna, ko bodo precej tople tudi noči.

Sonce lahko poleg užitkov poskrbi za marsikatero preglavico. Foto: Weather Underground

Neznosne temperature predstavljajo nevarnost toplotnega udara

“Tropske” dni bo tako najbolje preživeti z zajetno mero pazljivosti. To pomeni, da se velja soncu izogibati v najtoplejših urah, ob tem pa je treba poskrbeti, da zaužijemo dovolj tekočine (najbolj primerna je voda) in predvsem lahke hrane. V kolikor zanemarjamo napotke, lahko v takšnih okoliščinah pride celo do toplotnega udara, ki lahko občutno ogrozi naše zdravje.

Ko smo daljši čas izpostavljeni visokim temperaturam, naše telo preneha z znojenjem. Ko pride do tega, se procesi v našem telesu odvijajo z veliko hitrostjo in kmalu se znajdemo v nevarnosti, ki jo predstavlja toplotni udar, saj lahko vodi do odpovedi mnogih organov in posledično tudi smrt.

VROČINA: Peklenske temperature lahko ogrozijo vaše zdravje!

Pasti sonca

Sonce, ki pošilja svoje žarke na zemljo že miljone let naj bi sicer imelo tudi številne ugodne vplive na telo, žal pa ga današnji način življenja, pretirano sončenje zaradi želje po zagorelosti in poškodovana ozonska plast okoli zemlje, vse bolj spreminjajo v nevarnost, ki s seboj lahko prinese opekline, alergijo, celo kožnega raka.

Ko se odločate za sončenje, najprej pričnite z 2 do 3 krat tedenskim sončenjem. Svoje telo soncu izpostavljajte največ 10 do 15 minut na dan, kar pomeni, da je optimalno sončenje zelo kratko in postopno. Le tako se boste namreč izognili rdečici, pekoči koži ali celo mehurjem.

Pred sončenjem zavarujte svojo kožo. Foto: Vojko Rotar

Kako se pred sončenjem zaščitimo?

Koža ima sposobnost, da se ščiti sama. Zelo dobro varovalo je tvorba rjavega kožnega pigmenta melanina, ki preprečuje prodiranje UV žarkov v globje plasti kože. Sposobnost kožnih celic, da izdelujejo melanin je genetsko pogojena. Zagotovo pa je krema z zaščitnim faktorjem še vedno najboljša zaščita. Še posebej morate biti pozorni na to, da ne pozabite zaščititi tudi svojih vek in ustnic, saj so le-te najbolj občutljive.

Pijte torej zadostne količine vode, izogibajte se soncu v najtoplejših urah in poskrbite za svoje zdravje.